Sculptorul Bogdan Rața este prezent cu lucrarea de mari dimensiuni „Trying to keep life” în cadrul proiectului curatorial internațional „Personal Structures”, Collateral Event la Bienala de Artă de la Veneția, a 55-a ediție, care se desfășoară între 1 iunie și 24 noiembrie 2013 la Palazzo Bembo. Artistul Bogdan Rața a fost selectat de către un grup de curatori internaționali dintr-o listă scurtă (short list) de 320 de artiști din toată lumea.

Curatorul Cosmin Năsui a propus și câștigat participarea artistului român Bogdan Rața în cadrul proiectului „Personal Structures”, organizat de Fundația daneză Global Art Affairs și curatoriat de Francesca Crudo, Sarah Gold, Carol Rolla și Valeria Romagnini. Expoziția este propusă în jurul conceptelor Timp / Spațiu / Existență iar lucrările artiștilor se subscriu tuturor artelor vizuale contemporane: video, sculptură, pictură, fotografie, instalație, performance. Printre artiștii selectați sunt prezenți cu lucrări Hermann Nitsch (AUT), Yoko Ono (JPN), Roman Opalka (FRA), Sam Jinks (AUS).

Venice Biennale este cea mai veche bienală din lume și cel mai prestigios eveniment internațional  de artă. Ediția anterioară a proiectului „Personal Structures”, participantă la Bienală, a atras peste 3.000 de jurnaliști și peste 70.000 de vizitatori pe o perioadă de 7 luni.

Lucrarea „Trying to keep life” are dimensiunile 153 x 36,5 x 17 cm iar materialele folosite de Rața sunt rășină sintetică, poliester, fibră, metal, vopsea. Lucrarea este umplută cu apă. Apa se evaporă în timpul expunerii, revelând sau ascunzând părți din sculptură, în funcție de nivelul acesteia.

„Trying to keep life” a fost creată în 2012, cu ocazia participării lui Bogdan Rața la proiectul curatorial „Colorând griul. Starea Trupului” prezentat în cadrul secțiunii de proiecte speciale a Bienalei de Artă de la Liverpool.

Organizator: Nasui Colecție & Galerie

Sponsor: Fundația Herczeg

Cu sprijinul: ICR Veneția

 

Alte detalii:

www.cosminnasui.com

www.personalstructures.org

www.palazzobembo.org

Bogdan Rața este artist, cu un doctorat la Universitatea de Vest Timișoara pe tema noilor materiale în sculptură. Rața trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi Timişoara. A expus în cadrul Bienalei Mulhouse Basel 2010, Bienalei de artă contemporană de la Moscova 2011 și în cadrul secțiunii de proiecte speciale Independents Liverpool Biennial 2012. A participat la proiecte curatoriale în Tel Aviv, Budapesta, Paris, New York, Timișoara, București.

http://www.cosminnasui.com/2011/02/bogdan-rata/

Cosmin Năsui este licențiat în Istoria Artei și Arte Decorative și Design, lucrează ca istoric de artă, critic de artă, galerist, jurnalist cultural și manager cultural de 13 ani. Este expert în artă contemporană acreditat la Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România și președintele departamentului de Artă Contemporană al Asociației Comercianților de Opere de Artă din România. Este membru fondator al platformei Modernism.ro, cea mai importantă publicație online de artă contemporană din România.

http://ro.linkedin.com/in/cosminnasui