VENIȚI DE LUAȚI LICENȚĂ

25 iunie-8 iulie 2013, vernisaj 25 iunie 2013, ora 19

Aiurart-spațiu de artă contemporană. Str. Lirei nr. 21, București

La începutul celor trei ani de studiu la Universitatea Națională de Arte din București, fiecare dintre noi a pornit cu intenții individuale, planuri cât se poate de diferite și o naivitate tipică studenților la arte. La început, ne-am raportat toți la aceleași teme, infamele portrete cu mâini și naturile statice. Pași esențiali pentru următoarea etapă, cea a proiectelor personale. Fiecare și-a pus în aplicare cunoștințele și și-a prioritizat calitățile – unii au dat întâietate laturii conceptuale sau teoretice, alții au fost mai aplecați spre evoluție tehnică.

A fost foarte important pentru noi să lucrăm împreună în atelier. Cursurile și sfaturile din partea profesorilor sunt jumătatea formală a unui proces de învățare care cuprinde un element de comunitate. Pentru licență, lucrările noastre sunt individualizate, dar procesul de lucru din spatele lor a fost, pentru mulți dintre noi, împărtășit cu colegii.

Am căutat să punem bazele unei personalități artistice. Am renunțat la multe dintre lucrurile pe care le puteam învăța pentru a ne concentra asupra elementelor care ne interesau mai direct. Inițial, am ales pe baza unor preferințe intime și destul de intuitive – „mie îmi place să pictez în alb-negru”, „mie îmi plac instalațiile”, „eu vreau să fac ilustrație de carte” – iar cu timpul am devenit din ce în ce mai conștienți de consecințele unei astfel de alegeri. Am lucrat film de animație, instalație, ilustrație, afiș, identitate vizuală, colaj de obiecte, fotografie. Ne-am găsit în multe situații în care a trebuit să dovedim că avem control asupra unei serii de aptitudini în timp ce încercam să le dobândim.

Toate aceste teste și încercări au fost, totuși, un prilej de maturizare, de decantare. Încet, încet, proiectele personale au început să fie mai definite, direcția fiecăruia a început să se clarifice, iar alegerea pe care am făcut-o aproape de început, despre interesele și preferințele fiecăruia, s-a schimbat, a evoluat și a început să constituie o armătură pentru căutări mai concentrate. (Valentin Dragu, Luminiţa Dumitrache, Mihaela Flueraş, Monica Ghiţescu, Răzvan Hogea, Claudia Ilea, Ioana Mitrea, Radu Pop, Mihaela Socolovschi, Teodora Stegărescu, Ana Maria Tudor, Ştefan Vasile, Andra Vlăşceanu, Cristina Voicu, Cristiana Voinea)

Timp de trei ani am imaginat, gândit și dezbătut împreună cu studenții. Am căutat, împreună cu asist. univ. dr. Ioana Ciocan, să-I aducem pe fiecare în parte în postura de a descoperi un drum, o intenție, o impresie pe care doresc să o redea. Descoperind împreună modalități interdisciplinare de exprimare vizuală și urmărindu-le progresul, pot spune că lucrările abosolvenților au marea calitate a sincerității și căutării consecvente. (lector univ. dr. Anca Boeriu)

Cu sprijinul: Editura Vellant, Asdesign95; Parteneri media: Zeppelin, All Hollow, Tataia, Sapte Seri, Senso TV Arte, TVCity, Modernism, Designist, Agentiadecarte.ro, Metropotam, ArtClue, ArtAct Magazine, A R_chitecture T V, Liternet.