Instalatie de arta

20 iunie – 25 august

Galeria de arta aplicata Galateca

Galeria Galateca va invita joi 20 iunie, orele 19:00 la vernisajul expozitiei „Maiastra – Povestea nespusa a iei” ce aduce in centrul atentiei ia, ca simbol identitar si obiect de arta. Organizata in perioada 20 iunie – 25 august, in parteneriat cu comunitatea online La Blouse Roumaine, expozitia va prezenta povestea ie prin fascinante povesti, legende si traditii. Sunt incluse mai multe evenimente, un moment cu o puternica semnificatie simbolica fiind celebrarea „Zilei Universale a Iei”, in noaptea de 23 iunie, cand incepe Sarbatoarea de Sanziene.

Expozitia va prezenta o selectie de ii de patrimoniu sub forma unei instalatii de arta, alaturi de faimoasele fotografii de arhiva ale Regina Maria in vesmant traditional romanesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelica din colectia britanicei Beryl de Zoete si o incursiune in imagini a iei incepand din cultura Cucuteni pana in contemporan, la colectiile vestimentare ce au facut istorie, semnate de Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier si Tom Ford.

“Ia, camasa de sarbatoare a femeilor, este haina noastra traditionala, in care s-au concentrat toate simbolurile spiritului si sufletului nostru. Ia este piesa de vestimentatie pe care poporul nostru a dat-o lumii. Este opera de varf creata prin contributia nenumaratelor generatii de femei…Este marca noastra identitara, care ne etaleaza cu toata demnitatea in randul popoarelor lumii” declara dr. conf. univ. Varvara Buzila.

Traditii si obiceiuri stravechi vor fi reinviate pe 23 iunie, intre orele 19:00 si 02:00, Galateca  sarbatoreste „Ziua Universala a Iei” cu coronite din sanziene, muzica si proiectii cinematografice. Ca eveniment asociat pe 21 iunie vor incepe cele „9* zile magice la NeoGalateca” cu o selectie de obiecte autentice, ii vintage, fashion si obiecte de design inspirate din traditiile romanesti.