Forfota tipică de vineri dimineața a călătorilor care veneau de la microbuz, împletită cu cea a clienților de la micile magazine de pe strada Col. Băltărețu din Târgoviște, nu trădau sub niciun fel, că într-una din curți se află un loc deosebit: atelierul unui acuarelist. L-am găsit pe Corneliu Drăgan – Târgoviște făcând selecția finală pentru următoarea expoziție de la salonul de vară Hambury Hall, din Marea Britanie. Turnul Londrei, bărci pe Tamisa și ipostaze urbane, erau surprinse în atmosfera cețoasă, cu ploaie, în doar câteva laviuri și tușe delicate de acuarelă. Eram fascinat (și puțin invidios, ca să recunosc) de măiestria cu care erau lucrate aceste acuarele. Spontane, dar atent compuse, cu transparențe și tonuri subtile, acuarelele lui Corneliu Drăgan redau cu prospețime și simplitate atmosfera locurilor care l-au inspirat. Am recunoscut clădiri de pe Calea Victoriei si Griviței, peisaje de la Balcic, dar și din Veneția și Paris. Acest mic spațiu avea ceva din farmecul unui atlas sau jurnal de călătorie.

Atelierul este locul de muncă, la propriu, al lui Corneliu Drăgan. Vine aici zilnic, între 9 si 18, cu un program riguros, ca si la serviciu. Cele două încăperi ale atelierului erau tixite atât cu materiale de lucru, șasiuri, vopsele, role de hârtie, cât și cu obiecte decorative precum vase din ceramică, instrumente muzicale, vechi aparate de fotografiat, albume de artă și afișe de la expozițiile autorului. Între toate acestea, Cornelui lucra pe planșeta reglabilă, flancat de suportul pentru culori, dotat cu spații extensibile pentru acuarele și separat, pentru acril sau ulei. Pensulele erau ordonate la-ndemană, gata să atingă apa, pastilele colorate și apoi hârtia cu textură.
Între timp a început o ploaie torențială, care răpăia pe acoperișul de tablă și se scurgea în șiroaie pe fereastra atelierului.
Corneliu mi-a povestit despre taberele de la Balcic și cea de la Sighișoara, despre colegi artiști și despre viitoarea expoziție. Mi-a destăinuit mici detalii tehnice și despre materialele de calitate folosite la pictura în acuarelă.

După-amiaza am făcut o plimbare prin centrul Târgoviștei, până la Curtea Domnească și Turnul Chindiei. Poveștile s-au completat cu impresii personale, ca a unor vechi prieteni, chiar dacă ne cunoșteam doar de câteva ceasuri. Astfel, am avut ocazia să vizitez atelierul unui artist  și să cunosc un om deosebit.

http://www.corneliudragan-targoviste.ro/
http://www.birminghamwatercoloursociety.co.uk/gallery.asp?artistId=90

Fotoreportaj Lucian Muntean