Galeria AnnArt vă invită la expoziția Sorin Ilfoveanu: Alb – al cărei vernisaj a avut loc joi, 16 mai 2013 ora 19:00, în cele trei săli ale galeriei de pe Kiseleff.

Expoziţia reunește un fond valoros de 32 de lucrări recente  – peisaje de la Rădești, satul devenit emblematic în opera de maturitate a artistului.  Lucrările pictate în acrilic sunt transpuneri pe pânză realizate în atelierul din București după desenele în creion pe hârtie, făcute verile la Rădești, în perioada 2012-2013.

Sorin Ilfoveanu_II noimebrie 2012_acrilic pe panza_100x160

Sorin Ilfoveanu_III Octombrie_2012_acrilic pe panza_100x85

Sorin Ilfoveanu_II februarie 2013_acrilic pe panza_40x33

Sorin Ilfoveanu_15februarie 2013_acrilic pe panza_40x33

Expoziția Alb este curatoriată de Simona Vilău și porneşte de la observația atentă a abordării peisajului în creația lui Sorin Ilfoveanu și cum apare această temă acum, în cea mai proaspătă serie a sa. Cele trei săli ale galeriei trebuie privite ca un tot unitar, în care puternicele viziuni ale artistului sunt așezate într-o tonalitate gravă și ordonată. De dimensiuni monumentale, lucrările lui Sorin Ilfoveanu sunt personificări ale unui loc prea-cunoscut și prea-iubit, peisajul reușind aici să depășească condiția sa primă, de imagine a naturii.

“Desenul este pentru artist o metodă continuă de cunoaștere a naturii. Dincolo de tactil există privirea, iar înregistrarea “vedutelor” de pe fereastra unui atelier mansardat se petrece după scenariul consacrat al observației realului și a transpunerii sale pe pagina albă. Scriitura subiectivă a semnelor, încheiată apoteotic-nodal de semnătura cursivă, adesea devenită parte din autenticitatea lucrării, poate fi repetată la  infinit și niciodată nu este la fel. Aceste desene de la Rădești sunt realizate îndeobște vara, iar în anotimpurile reci lucrul din atelierul bucureștean se apleacă asupra picturii și lecturilor literare sau  memorialistice.

Pașii ulteriori, transpunerile în culoare (guașă sau acrilic) pe hârtie sau  pânzã și pe formate mai mari au loc, de ceva timp, în atelierul situat pe strada Ermil Pangrati. Personalitatea profundă și reținută a artistului transpare din armonia desăvârșită, uneori ascetică, alteori eterică din picturile sale noi. Retragerea în atelier, lucrul zilnic și tenace, timpul acordat meditației și lecturii, respectul pentru materie și materialele de lucru, ordinea poetică a pupitrului de desen îi conferã acestuia o aură misterioasă și incitantă de clasic modern al timpurilor noastre.” (Simona Vilău, curator)

Elev al maestrului Corneliu Baba, apoi profesor şi Rector al Universităţii Naţionale de Artă din București, Sorin Ilfoveanu are peste patruzeci de ani de activitate artistică, cu numeroase lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneția în 1987, iar în 2000 a avut o expoziție retrospectivă la Muzeul Național de Artă al României; în mai 2011 a avut, simultan, o retrospectivă la Sala Dalles și o expoziție de desen la Galeria AnnArt. Cei peste patruzeci de ani de activitate artistică au fost consemnați prin numeroase serie de scrieri de  referință – cronici și eseuri semnate de nume importante, ca Mihai Drișcu, Andrei Pleșu, Ștefan Agopian, Aurelia Mocanu, Cristian-Robert Velescu, Victor Neumann etc. Este decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer şi laureat în 2011 al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia. Este listat în Top 100 cei mai valoroși pictori români ai tuturor timpurilor, fiind unul dintre cei mai căutați artiști de către colecționarii din România. Trăiește și lucrează la București și Rădești.

La vernisaj se va lansa și catalogul expoziției, publicat de AnnArt în ediție bilingvă, într-un tiraj de 500 de exemplare, cu o serie scurtă de 33 de exemplare unicat, cu semnătura-sigiliu a artistului. Catalogul conține, alături de reproduceri ale picturilor aflate în expunere, și o selecție de desene și picturi în guașă anterioare pânzelor. Un fragment din catalog va fi disponibil și în format digital pe website-ul AnnArt, din 20 mai.

Expoziția Alb este a doua personală Sorin Ilfoveanu organizată de către AnnArt,  după participările artistului la proiectele expoziționale de grup ale galeriei – Caiet de planuri, în 2011/12 și Mica artă mare, în 2012/13. Momentul marchează totodată și aniversarea a doi ani de la  înființarea galeriei, în 2011, când s-a prezentat o expoziție memorabilia –  Sorin Ilfoveanu: Desene 2008 – 2011.

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 16 mai – 19 iunie 2013, întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare.

 

AnnArt Gallery s-a înfiinţat în mai 2011 și s-a poziţionat ca un susţinător dedicat al artei contemporane; promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Oferă programe de educaţie și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecționari. Publică o serie de cataloage privind opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de patrimoniu – la primul etaj al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.

AnnArt Gallery

Str. Mahatma Gandhi Nr.1, Sector 1 (zona Kiseleff/Docenţilor), Bucureşti

Program: luni – vineri 15:00 – 20:00, sâmbătă 12:00 – 20:00

Tel: +4 031 437 95 33 | Mob:+4 0752 042 042 | Fax: +4 031 437 95 32
[email protected]www.annartgallery.ro