Aflată la cea de-a treia ediție, licitația „Cei mai iubiţi dintre pământeni”, dedicația Artmark de Ziua Copilului, este un elogiu adus vârstei inocenței și spiritului ludic imortalizate în pictura română. De la ciobănașul clasicului Nicolae Grigorescu până la jucăriile de pluș ale contemporanului Dorel Topan, lumea copilăriei este surprinsă în tablourile licitației de-a lungul a trei secole și prezentată publicului chiar prin glasurile copiilor. Maître-priseuri vor fi juniorii, la prima lor experiență în lumea artei.

 Lăsați copiii să aleagă arta! Un tablou ales de un copil este cel mai sincer mod de a comunica părinților lumea în care trăiește.

Nicolae Grigorescu, Ciobanas

Camil Ressu, La imbaiat

Stefan Dimitrescu, Margareta desenand

Dorel Topan, La odihna

Licitația „Cei mai iubiţi dintre pământeni” recreează lumea copiilor prin 42 de tablouri semnate de pictori celebri. Operele sunt deosebit de accesibile, majoritatea tablourilor ce urmează a fi licitate având prețuri de pornire de câteva sute de euro. Cele mai valoroase picturi din universul copiilor recreat de Artmark în această licitație sunt: „Ciobănaș“ de Nicolae Grigorescu (valoare estimativă: € 20.000 – 30.000), „Margareta desenând (fata pictorului)“ de Ștefan Dimitrescu (valoare estimativă: € 12.000 – 18.000) și „La îmbăiat“ de Camil Ressu (valoare estimativă: € 10.000 – 16.000).

Cea mai emoționantă licitație a anului, „Cei mai iubiţi dintre pământeni”,  va avea loc joi, 30 mai, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, de la ora 19:30. Expoziția operelor poate fi admirată de copii și părinți miercuri, 29 mai, la sediul Artmark: Palatul Cesianu-Racoviţă din Str. C. A. Rosetti nr. 5.

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2011 – într-un context în care piaţa licitațiilor de artă a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.