Proiectul “Reabilitarea psiho-socială şi dezvoltarea competenţelor de comunicare prin phototerapie a copiilor cu deficienţe de auz” , susţinut de Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România prin  Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor, a fost derulat de Asociaţia Culturală „Craiova” în colaborare cu Liceul Tehnologic Special Beethoven şi în parteneriat cu Fotoclubul „Mihai Dan Călinescu”. Scopul proiectului este de a  oferi un cadru în care copiii cu deficienţe de auz să îşi poată depăşi barierele comunicaţionale şi emoţionale şi să îşi dezvolte competenţele artistice.

Obiectivele asociate acestui scop au fost:

* îmbunătăţirea competenţelor sociale – asocierea, competitivitatea,   responsabiliatea, asumarea rolurilor;

* reducerea problemelor emoţionale – nevroză, frustrare, lipsă de empatie;

* îmbunătăţirea competenţelor artistice prin oferirea unui cadru competent şi diversificat în care aceştia să îşi completeze cunoştinţele despre fotografia artistică şi să îşi poată exersa aptitudinile;

* lărgirea sferei de reprezentări şi noţiuni ;

Acest lucru s-a realizat pe de o parte prin desfăşurarea unor şedinţe de psihoterapie care au utilizat o metodă puţin abordată în România – phototerapia – şi pe de altă parte prin organizarea unor cursuri de fotografie şi de comunicare vizuală.

La finalul acestora a fost organizat un work-shop de fotografie. Lucrările realizate în timpul acestui work-shop şi al cursului de fotografie au constituit baza unei expoziţii.

Deasemenea, lucrările au fost editate pe un CD şi s-a realizat un portofoliu de lucrări pentru fiecare participant. Pe parcursul acestei etape au avut loc o serie de şedinţe de psihoterapie prin fotografie.

Pagina de facebook a grupului oferă o platformă unde membrii grupului ţintă îşi pot promova fotografiile şi intră în dialog cu alţi copii şi tineri pasionaţi de fotografie, ceea ce poate avea un impact benefic asupra capacităţii lor de relaţionare şi comunicare. Fiecare copil a avut la dispoziţie un portofoliu de lucrări care l-a ajutat să îşi dezvolte competenţele artistice.

Raportul final de evaluare se va constitui şi într-un document util de lucru pentru specialiştii în art-terapie din întreaga ţară, având în vedere că abordează un domeniu nou în România. De asemenea, portofoliile create vor servi ca un instrument util pentru cei care vor lucra, în continuare, cu aceşti copii. Dezvoltarea lor artistică va putea fi evidenţiată prin participarea ulterioară la evenimente de profil – saloane de fotografie, expoziţii, etc.

Proiectul s-a încheiat în aprilie 2013 iar valoarea lui a fost de 12.500 de lei.

Alte detalii:

https://www.facebook.com/pages/Ferestre-spre-lume/351332874974997

http://ferestresprelume2013.wordpress.com/