De ce sunt industriile creative vitale pentru dezvoltarea europeană, naţională şi regională? Principalul argument se leagă de cuantificarea contribuţiei lor economice. Cele mai recente studii realizate la nivel național au confirmat că, şi în România, industriile creative pot fi considerate un sector economic independent care influenţează creşterea PIB-ului şi creează noi locuri de muncă.

Cercetarea realizată în cadrul proiectului „Promovarea Antreprenoriatului în Domeniul Industriilor Creative” arată că industriile creative româneşti au o contribuţie mai mare sau comparabilă cu turismul, restaurantele, transporturile sau construcţiile: în 2009, domeniile creativităţii generau 5.93% din PIB şi 100.00 de locuri de muncă.

Bucureştiul e oraşul cu cel mai mare „potenţial creativ”: aici se realizează 69,4 % din cifra de afaceri naţională totală generată de proiectele creative. Topul județelor creative românești e completat de Cluj, Timiș, Brașov, Iași, Ilfov, Constanța, Prahova , Dolj și Mureș.

AICI găsești mai multe detalii despre singurul studiu ce măsoară importanța industriilor creative la nivel național și regional, realizat de GEA Strategy & Consulting, Centrul de Cercetare și Consultanță în Domeniul Culturii și Universitatea București.

Revenim curând cu noutăți despre următoarele evenimente dedicate antreprenorilor în industrii creative, pe www.crestetalente.ro.

“Promovarea antreprenoriatului in domeniul industriilor creative” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”, axa prioritara 3 “Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, domeniul major de intervenție 3.1 “Promovarea culturii antreprenoriale”. Durata proiectului este de 30 luni.