Primăvara începe cu…fotografie!

Bloom, este noua expoziţie de fotografie de artă pe care o propun patru artişti sighişoreni: Niculae Ardelean, Levi Fodor, Petru Purcariu şi Dan Todea la Galeria de Artă Contemporană Turnul Fierarilor din Sighişoara.
Vernisajul a avut loc în data 2 martie, expoziţia având ca temă înflorirea, renaşterea, înfrunzirea, dar şi metafora pentru toate acestea găsite în imagini sub genericul lui bloom (din engl. floare, eflorescenţă), poate fi vizitată până la mijlocul lunii martie.
De la firesc şi până la macro, Niculae Ardelean disecă anatomic înflorirea ca pe un surâs al infinitului şi opune optimist iernii o exorcizare imagistică prevestindu-i curând expulzarea şi victoria primăverii. Imaginile lui afirmă înflorirea, ostensiunea vine cu forţa unei simfonii în care „grădinarul” – a se citi aici fotograful, devine compozitor. Unde înfloresc florile, există şi speranţa vrea să ne arate artistul.
Levi Fodor propune metamorfoza culorilor şi a luminii la vârsta adolescenţei în imagini digitalizate în contraste puternice aproape „dureroase” pentru retină, în juxtapuneri fobiste şi suprapuneri expresioniste. Totul poate începe în fiecare zi din viaţă dar şi mai mult ca oricând primăvara…sau la vârsta adolescenţei.
Petru Purcariu caută graţia bloom-ului în toate spaţiile realului, în concret şi firesc, la momente diurne sau ale nocturnului ludic, oniric, cu sensibilităţi nostalgice poetice.
Dan Todea crede în metaforă şi propune înfloriri flamboyante în arcuri ogivale, nuferi de gheaţă, o caută în exhibarea carnalului feminin, a primăverii cu forget-me-not sau disecă imaginea în semne grafice cu trimiteri la Hunterdwasser în meta-autoportrete.
Nerăbdarea cu care aşteptăm primăvara se simte în expoziţia celor patru artişti, dar cine poate să reziste sentimentului de bucurie şi de fericire de care esti animat atunci cand participi la renaşterea ei?

text:Dan Todea

foto Nicu Ardelean