Vernisaj “Catei pe inima” de Seba Lalut

curator : Alina Bucur

Data : 21.februarie2013, orele 19h00

Adresa: MEETING ROOM, Str. Delea Veche, nr. 16-18, parter, ap.3,  Bucuresti

“Seria „Catei pe inima” reprezinta apogeul creativ al altistului – in care da tot ce are mai bun atat ca creator cat si ca critic exigent. Lucrarile produse in noiembrie 2011 captiveaza prin modul efervescent si dinamic al liniilor si curbelor desenate si redefineste stilul vizual prin culori putenice, vibrante si evocative imbinate cu o precizie aproape studiata.

Fascinatia sa pentru cainii fara stapan pe care i-a intalnit pe strazile Bucurestiului isi schimba alternativ densitatea, iar transferul de atentie se face de la exterior catre interior, de la mediu la persoana, de la elementele regnului animal la cele specific umane. Astfel, Pelicanu’ reprezinta tipologia persoanei timide care evita contactul social pe de o parte, iar cainii numiti sugestiv Manelelu’, Romululus & Remululus fac trimitere la o categorie profana a societatii actuale care dovedeste o lipsa crasa de cultura si educatie, pe de alta parte. Totusi, aceasta fascinatie merge dincolo de cotidian si atinge o alta lume. Lumea zoomorfa creata este in aceeasi masura o exploatare antropologica – menita sa inteleaga ce este omul si apare ca fiind personala dar si universala, mundana si fantastica, artificiala si emotionala.

Arta lui Seba Lalut cerceteaza atat calitatile metafizice – adica ce se afla deasupra, cat si ceea ce se afla dedesubt. El este prin natura sa un oximoron: artistul de geniu, sensibil care creaza aceste lucrari de o frumusete devastatoare imparte acelasi trup cu omul optimist si vesel care trece in nefiinta la varsta de doar 35 de ani – o dualitate reprezentata in mare parte subtil in opera sa. Schitele sale bizare, vesele, pline de energie si introspective ilustreaza stari sufletesti deosebite, idei neconventionale sau lumi fantastice elaborate.

Seba Lalut (11 februarie 1976 – 21 noiembrie 2011) a trait si a lucrat in Bucuresti. A absolvit Universitatea de Arta din Bucuresti (2000) si Facultatea de Arte Decorative si Design, UNA (1999). Dintre expozitiile sale amintim: ‘Vazutul, Nevazutul si Nemaivazutul’, Tempo Art, Bucuresti (2011), UNA Gallery – expozitie de grup, Bucuresti (2000), ‘Metamorfoze’ festival Cluj Napoca, galeriile KL (1999), STUDENTART, Premier Plan, Alba Iulia (1995), StudentFest, EstEtica, Timisoara (1995). A participat la diferite workshop-uri de pictura si sculptura : Port Cetate (2001), Vadastra (2000), Captalan (1996), Galda Moments (1993) iar anii 2000-2011 au fost caracterizati de experiment si colaborari interdisciplinare (United Potteries, Vietnam, Muuto, arxtudio, ildesign, dasein).”

Text de Alina Bucur, curatorul  expozitiei

Pentru detalii: [email protected]

Adresa: MEETING ROOM, Str. Delea Veche, nr. 16-18, parter, ap.3,  Bucuresti