În peste 80 de oraşe din întreaga lume Festivalul Internaţional al filmelor de foarte scurt metraj Très Courts

APEL LA PARTICIPARE

PENTRU SELECŢIA DE FILME FOARTE SCURTE ROMÂNEŞTI
AROUND THE TRÈS COURTS ROMÂNIA

Ai ceva de spus? Spune-o pe scurt! Printr-un foarte scurt metraj!

Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Très Courts” aşteaptă până în data de 28 februarie 2013 filme foarte scurte, de maxim 3 minute (ficţiune, animaţie, documentar sau experimental) realizate în România, de amatori sau profesionişti.
Cele mai bune vor face parte din Selecţia românească a festivalului, care va fi proiectată în cele 23 de oraşe din ţară care găzduiesc festivalul Très Courts în luna aprilie, în faţa a peste 6000 de spectatori!
Dar sunt bineînţeles şi premii care merită câştigate: participare în calitate de „guest” la festivalul TIFF în luna iunie cu cheltuielile de cazare, masă şi transport asigurate de Institutul Francez şi smartphoneuri oferite de sponsorul festivalul ORANGE România. Organizaţia internaţională a francofoniei oferă din nou anul aceste un premiu de 250 de euro pentru filmul care valorizează cel mai bine francofonia şi valorile sale.

Participarea este gratuită!

Aşteptăm filmele voastre foarte scurte, până în 28 februarie 2013 (data limită) în format DVD-video, însoţite de formularul de înscriere, la:

Institutul francez din Timişoara
bd. C. D. Loga nr. 46 • 300020-Timişoara, tel. 0256/490544
E-mail: [email protected]

Peentru regulamentul competiţiei şi descărcarea formularului de înscriere vizitaţi secţiunea Regulament a siteului www.trescourts.ro.

Din 1991, Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Très Courts” promovează filmul foarte scurt în întreaga lume. Ajuns în România din 2007 la iniţiativa Institutului Francez din România, acest festival a cunoscut de la an la an o extindere tot mai mare, fiind în prezent difuzat, simultan în luna mai, în aproximativ 70 de oraşe de pe glob, dintre care în jur de 25 de oraşe în România.

Încă de la prima ediţie în România, Institutul Francez a dorit încurajarea talentelor şi a creaţiei cinematografice locale. De aceea a fost creată competiţia specială de scurt metraje româneşti.

Sub eticheta Around the Très Courts România sunt grupate filme în afara competiţiei internaţionale, realizate în România.  Este o ocazie excelentă pentru cineaştii amatori sau profesionişti, studenţii la film şi arte vizuale, sau pentru cei care au pur şi simplu o idee genială pe care doresc să o arate lumii întregi, să îşi demonstreze talentul. Singura condiţie impusă este ca durata filmului să nu depăşească 3 minute! Toate genurile sunt acceptate: ficţiune, documentar, animaţie, film realizat cu telefonul mobil…

În luna martie, un juriu format din specialişti ai audiovizualului, membri ai reţelei culturale francofone şi parteneri va selecţiona în jur de 20 de filme româneşti care vor alcătui selecţia „Around the Très Courts România 2013”. Aceasta va fi proiectată în perioada 25-28 aprilie 2013, alături de selecţia internaţională, în aproximativ 25 de oraşe din ţară participante la festival. Larga difuzare a festivalului Très Courts în România este cel mai bun motiv pentru a participa în competiţie: filmele româneşti ajung la peste 6000 de spectatori din oraşe mici şi mari din toată ţara (vezi lista oraşelor pe site).

Filmele româneşti selecţionate se vor întrece pentru Premiul juriului – decis de Juriul festivalului, pentru Premiul Publicului – decis de voturile spectatorilor de la fiecare proiecţie a Festivalului din România. Aceste premii constau din trofee, smartphone-uri oferite de Orange si de un sejur de 3 nopţi la Cluj-Napoca în perioada Festivalului de Film Transilvania, cu participare la proiecţiile şi evenimentele TIFF în calitate de „guest”.

Organizaţia Internaţională a Francofoniei acordă un premiu special celui mai bun film românesc care utilizează limba franceză şi/sau care abordează una dintre temele: drepturile omului, pace şi democraţie, diversitate lingvistică şi culturală, dezvoltare solidară şi durabilă, educaţie şi formare. Premiul OIF are o valoare de 250 de euro şi este însoţit de o diplomă.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.trescourt.ro