Asociaţia Visual Kontakt organizează, în cadrul Galeriei “Visual Kotankt” de pe Str. Albacului nr 54, expoziţia Pantha Rei semnată Olimpia Bera. Vernisajul va avea loc miercuri, 23 Ianuarie 2013, începând cu orele 18.00 şi la care vă invităm să ne onoraţi cu prezenţa.

Pantha Rei

…sau firea lucrurilor.

Expoziţia Olimpiei Bera pe care o propune Visual Kontakt în ianuarie este un fragment din proiectul său de doctorat, mult mai amplu, cu titlul „Genealogii baroce ale eroului”. Lucrările selectate s-au constituit într-un autonom proiect complex şi relevant atât din punct de vedere tehnic cât şi conceptual.

„Pantha Rei” este expresia latină care desemnează succcesiunea, transformarea firească a lucrurilor şi se află într-un contrast ironic cu subiectul lucrărilor: nimic nu este firesc în a-i întâlni pe papă şi pe Putin în „Rondul de noapte” al lui Rembrandt, nici pe Che Guevara în „Lecţia de anatomie”, cu atât mai mult cu cât citatul practicat de artistă este alb – negru, sugerarea clară a statutului de „imagine” a lucrării.

Eroii moderni şi contemporani ai Olimpiei Bera sunt conjuncturali, circumstanţiali, „confecţionaţi” de mass-media sau importaţi dintr-o mitologie contemporană. Aproape „antieroi”, ei se infiltrează în contextele baroce cu naturaleţe, substituind personajele originale şi accentuând caracterul ironic şi dramatic în acelaşi timp.

Conotaţiile critice, implicaţiile politice, contrastele de formă şi conţinut, anularea timpului istoric menţin o atitudine detaşată, aproape jurnalistică a artistului. Pictura Olimpiei Bera nu trădează emoţii, nu pledează pentru o cauză sau alta, nu încurajează partizanate ci doar propune decontextualizări şi repune în discuţie atât mitologiile moderne cât şi condiţia „eroului” prefabricat.

Curgerea lină şi firească a lucrurilor este tot un mit, o utopie, o ironie rafinat infiltrată în întregul demers. Monumentalitatea proiectului nu constă doar în dimensiunile mari ale compoziţiilor ci şi în amploarea problematicii cu care jonglează nonşalant.

Visual Kontakt

ASOCAŢIA „VISUAL KONTAKT”
ROMÂNIA – ORADEA
Galeria Visual Kontakt – Oradea, str. Albacului nr. 54
Laborator.Visual.Kontakt – Oradea, str. Republicii nr. 47
Tel.: 0040/745 – 205 729
e-mail:
[email protected]
Site:
http://www.visualkontakt.ro