Institutul Cultural Român de la Varşovia împreună cu Centrul Cultural Bemowo organizează în capitala poloneză expoziţia „Fotografii interzise şi imagini personale. Viaţa de zi cu zi în vremea lui Nicolae Ceauşescu”, semnată de Andrei Pandele. Vernisajul va avea loc în data de 26 octombrie, în sălile de expoziţie ale Centrului Cultural Bemowo, fiind acompaniat de proiecţia filmului Decreţeii, în regia lui Florin Iepan. Expoziţia va fi deschisă publicului până la 26 noiembrie a.c.

Fotografiile alb-negru, realizate de Andrei Pandele, reprezintă un material inestimabil pentru înţelegerea sistemului comunist din România şi pentru documentarea unei perioade de decadenţă şi degradare. Zecile de imagini prezintă viaţa de zi cu zi sub Nicolae Ceauşescu, Bucureştiul întunecat şi murdar, cozile interminabile, întreg cenuşiul unei existenţe decăzute şi fără speranţă.

Expoziţia arhitectului fotograf Andrei Pandele este prezentă pentru a doua oară la Varşovia. Ea fost itinerată în luna martie 2009 la Centrul Solidarităţii din Gdańsk, iar în luna decembrie 2009 la „Casa Întâlnirilor cu Istoria” din Varşovia, în cadrul programului „Libertatea la 20 de ani”, derulat de ICR Varşovia şi dedicat aniversării Revoluţiei din 1989.

Centrul Cultural Bemowo este unul dinte cele mai active spaţii culturale din Varşovia, organizând lunar o largă paletă de manifestări culturale: spectacole de teatru, de dans, expoziţii, concerte, ateliere pentru copii, proiecţii de film etc., adresate tuturor categoriilor de vârstă.