Primii pasi ai Irinei Maria Iliescu nu se refera la cariera ei artistica aflata la inceput ci, la “ o latura a societatii de consum, unde oferta de produse este foarte mare, insa posibilitatea de achizitionare a este limitata. Cu acest aspect ne confruntam inca din copilarie, incepand cu cele mai simple lucruri, bomboanele. Toate sunt tentante, dar nu ai decat o singura moneda. De aici rezulta un sentiment de frustrare care cumva ne urmareste si ne influenteaza actiunile pe tot parcursul vietii. Dorinta de a avea acces nelimitat la lucrurile pe care le doreste, angreneaza omul in vesnica goana dupa bani, traind cu impresia ca banii sunt solutia tuturor problemelor sale.

Aceste “vending machines” sunt rezultatele unor studii sofisiticate, ele in sine trebuie sa te convinga sa cumperi fara interventie umana. Ramane totusi impresia ca nu esti influentat de nimeni in alegerea ta, tocmai datorita lipsei unei persoane care sa te influenteze in alegeri. Dar cum orice se afla in aparat este oricum prestabilit , aceasta impresie de libertate a alegerii este complet falsa.” Declara artista, absolventa de top a Iinstitutului de Arta din Bucuresti si mai nou bursiera a masterului aceleiasi scoli. Irina Maria Iliescu mai presus de o eleva constiincioasa este o ucenica a artistului Matei Serban. Fara ca sa stie, ea dobandeste tainele artei, a comportamentului adecvat pe o filiera de maestri si ucenici care a este apreciata, in mod palpabil, nu numai la nivel declarativ, in tari cu traditie. Traian Alexandru Filip si Matei Serban reprezinta o scoala serioasa de grafica si pictura incununata cu expozitii in galerii serioase. Irina are, asadar, sansa sa mosteneasca tainele, sistemul de valori si gandirea unor artisti dedicati muncii, mestesugului si mai ales gandirii sanatoase.

“ Din punctul nostru de vedere, traseul Irinei este clar. Consolidarea carierei ei va fi pe piata Americana. Publicul roman o recepteaza foarte bine, ideile ei sunt apreciate si bine primite. Aseara, la deschiderea expozitiei nu am fost surprinsi ca am vandut 30 la suta din lucrari. E normal, se inscrie in modul de gandire si in parametri generatie anterioare, ceea ce da incredere datorita maturitatii ” – Eugene Al Pann propietarul ArtXpert.

Vernisajul expozitiei a avut loc joi 27.09. 2012 la galeria ArtXpert din str. Putul lui Zamfir nr 45-47, Bucuresti.

foto Lucian Muntean