27 Septembrie – 14 Octombrie 2012

Program: Lu – Du, 10:00 – 20:00

INTRARE LIBERĂ

Intro, în parteneriat cu Vitra, prezintă prima expoziție retrospectivă de design desfășurată în România, expoziție ce te va purta prin universul celor mai influenți designeri americani ai secolului XX: Charles și Ray Eames.

Timp de trei săptămâni, la The Ark, vei putea descoperi o frântură din imensa moștenire culturală lăsată în urmă de soții Eames.

Opera vastă și diversă a lui Charles și Ray Eames este rezultatul unei colaborări extraordinar de productive. În timpul celor patru decenii în care au lucrat împreună, soții Eames nu numai că au creat piese de mobilier inovatoare, dar și-au lăsat amprenta și în domeniul arhitecturii, au produs expoziții, filme, grafică și un număr impresionant de fotografii.  Au avut o înțelegere esențială a designului și a rolului designerului în societatea modernă. Prin viziunea lor holistică și perspectiva umanistă asupra designului, prin spiritul de pionierat, precum și printr-o implicare constantă și dăruire continuă, Charles și Ray Eames au contribuit la clădirea Americii moderniste, de după cel de-al doilea război mondial.

Rezultatele muncii lor în domeniul designului de mobilier se disting prin amploarea extraordinară și calitatea lipsită de compromisuri. Piesele lor au devenit clasice ale designului modern, adevărate ‘design icons’ și totuși continuă să fie la fel de actuale și relevante.

În expoziția celor mai importante creații ale lor în domeniul designului de mobilier piesele vor fi prezentate pe grupuri tematice. Texte și ilustrații vintage acompaniază artefactele, oferind informații despre funcții structurale esențiale, precum și despre contextul istoric în care aceste obiecte au apărut.

Deschidem expoziția cu un invitat pe măsură. Eames Demetrios, nepotul soților Eames și directorul biroului Eames din California. Acesta va susține o conferință în seara de 27 septembrie, la The Ark în cadrul unui eveniment organizat în parteneriat cu revista de arhitectură Zeppelin.


 

Conferință susținută de Zeppelin: special guest – Eames Demetrios

Joi, 27 septembrie, ora 19:00

The Ark, subsol

Un eveniment provoked by Grolsch

Cu sprijinul: Delaco, Spoon, Kek și Kok by Agnes Lukacs

Parteneri media: The ONE, Revista Zeppelin, SapteSeri, CasaLux, designist.ro, doitreisi.ro, hipmag.ro, experimentalist.ro, modernism.ro


Charles și Ray Eames – BIO

Charles Eames s-a născut în Saint Louis, Missouri, în anul 1907. După terminarea studiilor de arhitectură în orașul natal, a obținut un post în cadrul Academiei Cranbook de Artă din Michigan, unde a început să creeze împreună cu Eero Saarinen piese de mobilier cu un design inovator.

Ray Eames s-a născut în 1912 în Sacramento, California, iar numele ei de botez, pe care nu multă lume îl știe este Bernice Alexandra Kaiser. În timpul anilor de studiu, Ray l-a avut ca mentor pe pictorul german Hans Hofmann.

Charles și Ray s-au cunoscut la Cranbook în 1940. Un an mai târziu s-au căsătorit și s-au mutat împreună în Los Angeles, unde și-au început cariera triumfătoare.

La scurt timp după sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, piesele de mobilier realizate de cei doi din placaj curbat de lemn, precedate de mulți ani de studiu și experiment, au intrat în producția de serie.

În anii ce au urmat, cei doi au realizat o gamă largă de piese de mobilier cu un design revoluționar utilizând în mare parte materiale si tehnici de producție inovatoare. Designul acestor creații reflectă o combinație între experiența lui Charles în domeniul arhitecturii și latura artistică a lui Ray. Bineînțeles, să nu uităm de culori, linii și forme.

Charles Eames a murit în 1978, iar zece ani mai târziu Ray l-a urmat. Munca lor, ce tratează subiecte precum perspectiva și viziunea umanistă, a rămas relevantă și actuală. În toată lumea, pasionații continuă să își mobileze locuințele și birourile folosind creațiile Eames, și să se inspire din capodopera atemporală lăsată omenirii de Charles și Ray Eames omenirii.

despre Vitra

Vitra este o companie elvețiană, producătoare de mobilier, dedicată dezvoltării de soluții inteligente, inspiraționale, inovatoare și durabile pentru birou, pentru casă sau pentru spații publice. Vitra este singura companie autorizată să producă întreaga colecție Eames pentru piețele din Europa și Orientul Mijlociu.

despre Intro

Intro este un showroom de design contemporan, localizat în zona rezidențială a Bucureștiului. Încă de la începutul înființării companiei, misiunea Intro a fost să introducă designul modern pe piața din România și să promoveze soluțiile prezentate de către companii europene inovatoare, ce lucrează cu cei mai aclamați designeri ai momentului. Intro este singurul distribuitor autorizat Vitra pe teritoriul României și implicit al colecției semnate Charles și Ray Eames.

link-uri>>

www.introdesign.ro
www.vitra.com

www.eamesoffice.com