Va fi lună plină în vreuna din zilele Festivalului?
Din păcate, a fost luna plină acum vreo trei săptămâni – ne-ar fi prins bine ceva marketing dezinteresat de la un partener pe care, altfel, îl promovam „pe toate gardurile”, la propriu.

Ce ne puteți spune despre scopul și motivele care au determinat selecția de filme?
Fiind vorba de prima ediţie, selecţia a fost gândită ca un soi de ABC în materie de horror şi fantastic – nu am dorit să intrăm prea adânc în multele sub-genuri ale genului (nu avem filme extrem de gore sau torture porn, de exemplu).

O regulă de la care nu ne-am abătut a fost aceea a noutăţii – 80% din filmele prezentate sunt premiere romaneşti şi, totodată, filme făcute în ultimii ani (2010-2012). Evident, fiind pasionaţi de horror, nu puteam ignora câteva clasice ale genului, pe care le-am strecurat fie pe criteriu aniversar – 90 de ani de la Nosferatu şi 30 de la The Thing –, fie pe criteriu subiect – niciunul dintre noi nu a conceput o primă ediţie a acestui festival fără cultissimul The Rocky Horror Picture Show.

Sunt și filme horror românești? Se produce acest tip de filme în România?
În cadrul selecţiei avem un singur film românesc, scurtmetrajul Mătăsari, unde hipsterii dau piept cu zombies. Din păcate, genul lipseşte aproape cu desăvârşire în spaţiul cinematografic romanesc – şi iată un alt motiv pentru care am decis să facem festivalul – poate că existenţa să vă stimule creativitatea tinerelor generaţii de cineaşti.

Aveți și animație horror?
Avem un videoclip horror – pentru acesta prima ediţie, pur şi simplu nu s-a nimerit să găsim animaţie horror, deşi acest sub-gen există. Poate, cine ştie, la anul nu va fi ieşit încă în cinematografele de la noi Frankenweenie-ul lui Tim Burton, şi-atunci vom face tot posibilul să-l aducem la noi în bătătura (şi filmul şi, de ce nu, şi regizorul).

Există și mâncare…fantastică? În ce constă?
Mâncarea din Ardeal e fantastică prin excelenţă – de la pâinea cu untură, boia şi ceapă, până la plăcinte şi prăjituri, totul e minunat. Ştiu că răspund la întrebare prevalându-mă de semantică, dar dacă mă întrebai de băutură fantastică ţi-aş fi spus de cocteilurile cu Blavod negru sau de cele locale, cu Frutty Fresh (mai horro & fantastic de atât nu există!).

Cum credeți că va reacționa comunitatea locală?
Dacă, iniţial, aveam în cap tot soiul de imagini ce implicau furci şi topoare, după o primă zi de festival m-am liniştit – lumea e prietenoasă şi politicoasă – cu excepţia unor tineri ronţăitori de semnite care nu prea fac ordine după ei. Mai mult decât atât, dacă iniţial au fost niţel mai rezervate, acum doamnele din sat au pornit atacul asupra simţurilor şi al burţii – prăjiturile expuse în cadrul Târgului Tradiţional organizat de Asociația Transilvania Fest n-au pereche pe lume.


Ediția următoare vreți să o organizați tot în Transilvania?
Dacă toate merg aşa cum ne dorim noi să meargă, ediţia a doua va avea loc tot la Biertan. Şi va fi mai mare, mai bogată (ca număr de filme) şi mai frumoasă.

Dacă ar fi să aveți un slogan, care ar fi?
Andrei Crețulescu avea o idee – E ceva de groază!

Prima ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină” are loc în perioada 16-19 august 2012 la Biertan, județul Sibiu. Organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și prezentat de Festivalul Internațional de Film Transilvania, „LUNĂ PLINĂ” intenționează să ofere publicului cele mai bune producții horror și fantastice, deopotrivă clasice și moderne, filme care fie au devenit repere ale cinema-ului de gen, fie sunt pe cale să devină. http://lunaplinafestival.ro/