„Palatul Béhague este un loc de vis pentru concerte de muzica barocă. Actuala rezidenţă a Ambasadei Romaniei şi a Institutului Cultural Român de la Paris (…), fantezia exotică a teatrului său, Sala Bizantină,  (…), este perfectă pentru a face să rezoneze între pereţii sai splendoarea unei sonate de Vivaldi sau o suavă arie de Haendel. Visul se realizează grație festivalului Nuits Baroques, care, la a doua sa ediţie ne propune un program de recitale dedicate vocilor feminine, şi mai ales vocilor româneşti.” (Resmusica.com, 12 iunie 2012 : Calde nopţi baroce la palatul Béhague, de Marie-Aude La Batide-Alanore)

 

Le Figaro, Le Parisien, A Nous Paris : presa franceză scrie zilele acestea despre Sala Byzantină și despre cea de-a doua ediție a festivalului Nuits Baroques au Palais de Béhague, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ambasada României la Paris, între 6 și 12 iunie 2012.

Ruxandra Donose și Teodora Gheorghiu au excelat pe scena Sălii Bizantine, acompaniate de ansamblul Pulcinella. „Vocea sa delicată, suplă, cu vârfuri cristaline, păstrând totuși amplitudinea registrelor mai grave, este plină de noblețe”, scrie Marie-Aude La Batide-Alanore despre Teodora Gheorghiu pe website-ul specializat de muzică clasică, Resmusica.com. Pentru concertul Ruxandrei Donose, ansamblul Pulcinella a fost dirijat de Georges Petrou. O sală plină și aplauze calde au convins-o pe doamna scenei lirice româno-franceze, Viorica Cortez, sa revina pentru nu mai puțin de trei bis-uri, în seara de 8 iunie. Concertul ansamblului l’Arpeggiata a umplut Sala Bizantina la refuz: 250 de spectatori în sală și casa închisă pe 9 iunie.

 

Cu o medie de 200 de spectatori pe seară, a doua ediție a festivalului Nuits Baroques s-a încheiat ieri 12 iunie 2012 cu un concert de orgă la patru mâini găzduit de data această de una dintre cele mai frumoase biserici ale Parisului : Saint Eustache. Fernanda Romila și Dan Racoveanu susțin acest concert pentru strângerea de fonduri în vederea restaurării orgii din Sala Bizantină a Palatului Béhague. Operă a lui Charles Mutin, orga din Sala Bizantină este declarată monument istoric de patrimoniu francez. În prezent instrumentul nu este funcțional deoarece îi lipsește claviatura, dar aceasta nu îi diminuează valoarea iar o restaurare i-ar reda splendoarea.

 

Mai multe fotografii : http://www.facebook.com/media/set/?set=a.393428317373900.101860.105875386129196&type=3

Video 3minute concert Ruxandra Donose, 6.06.2012 disponibil

 

Contact presa : Olivia Horvath, departament comunicare, oliviahorvath@institut-roumain.org; +33 1 47 05 15 31