Pornind de la premisa ca in Romania posibilitatile de productie in arta contemporana sunt aproape inexistente, iar artistii din generatiile noi intampina mari dificultati in a-si concretiza proiectele, Salonul de proiecte si-a propus sa actioneze ca o platforma pentru incurajarea unor practici artistice care abordeaza problemele actuale din societatea romaneasca, reflectand asupra contextului contemporan.

Ca urmare a primului Open Call lansat de Salonul de Proiecte in vara anului 2011, au fost primite 43 de proiecte, dintre care au fost produse si expuse in expozitia “Opt lucrari noi si jumatate” propunerile artistilor Marina Albu, Alexandra Bodea, Razvan Botis, Claudiu Cobilanschi, Mihai Iepure-Gorski, Catalin Ilie, Alexandra Pirici si Veda Popovici. Al doilea episod legat de Open Call este programat pentru luna iunie 2012 si va prezenta lucrari propuse de Biroul de Cercetari Melodramatice in colaborare cu Irina Costache, Simina Guga si Stefan Tiron, Tatiana Fiodorova, Bogdan Girbovan, Mihaela Michailov si Paul Dunca, Olivia Mihaltianu, Alexandru Niculescu, Delia Popa si Stefan Sava, iar Mariana Badescu pregateste o interventie in spatiul public.

Salonul de Proiecte adreseaza din nou artistilor aflati la inceputul carierei invitatia de a trimite propuneri de proiecte (conceptul si descrierea proiectului – max. 1 pag. A4, schite, estimare de buget, etc.) insotite de o documentatie relevanta a activitatii artistice (CV, portofoliu).

Salonul de Proiecte i-a invitat pe Aurelia Mihai si Ciprian Muresan sa realizeze selectia proiectelor, urmand ca in sezonul 2012-2013, cei doi artisti sa curatorieze fiecare cate o expozitie de grup care va prezenta proiectele selectate. Tinand cont de constrangerile legate de spatiu si de buget, in urma procesului de selectie vor urma discutii si negocieri cu fiecare dintre artistii selectati.

Data limita de trimitere a proiectelor: 15 iulie 2012. Va rugam sa trimiteti documentatia in format digital la [email protected], ca attach la mail si nu prin transfer sau alte platforme similare, in format pdf la o rezolutie potrivita pentru ecranul computerului.

Salonul de proiecte este o initiativa a Magdei Radu si a Alexandrei Croitoru si se desfasoara in spatiile din Calea Mosilor, nr. 62-68, etaj 2, Bucuresti, cu sprijinul financiar si logistic oferit de MNAC. Aceasta initiativa isi propune realizarea unor expozitii si prezentari care se vor focaliza asupra artei contemporane din Romania, punand productiile tinerilor artisti intr-un context generational mai larg.

Magda Radu este istoric de arta si curator. Ea preda la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti cursul intitulat „Arta romaneasca in context est-european: 1945-1989”.

Alexandra Croitoru este artist vizual si preda in cadrul Departamentului Foto-Video al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.

http://salonuldeproiecte.ro/

Photo: Mihai Iepure-Gorski, Pace la toata lumea (7 variaţii), 2011, interventie pe fatada cladirii, matase cusuta