Second Life in comunism
Oameni, atitudini, locuri4 – 19. 05. 2012
PLATFORMA (in cadrul MNAC Anexa, Calea Mosilor 62-68, etajul 1, Bucuresti)

Vernisaj: vineri, 4.05.2012, 18.00 h
Program vizitare: marti-duminica, 10.00 – 18.00
Workshop: 11.05.2012 : Arhivele politiei secrete. Abordari interdisciplinare

Organizatori:
Ioana Macrea Toma (Wissenschaftskolleg zu Berlin)
Cristina Anisescu (CNSAS)
Iosif Kiraly (curator invitat, UNAB)
Simona Dumitriu (Platforma)
Bogdan Bordeianu (Platforma)

Parteneri:
Muzeul National de Arta Contemporana
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii
Universitatea Nationala de Arte Bucuresti

Second Life in comunism se doreste a fi  un spatiu de reflectie in care trecutul recent si prezentul se intersecteaza intr-o dialectica integrativa prin fotografii si documente de arhiva, imagini ale prezentului si fragmente de istorie orala, carora li se adauga un workshop deschis publicului, care va nuanta experienta lucrului cu arhivele politiei secrete si diversitatea abordarilor ei hermeneutice.

Propunem o perspectiva multimodala de interpretare a documentelor intocmite de Securitate prin deconspirarea tehnicilor si mijloacelor folosite, cat si prin surprinderea contingentelor supravegherii vietii private si a spatiului public – un alt mod de resemnificare a dosarului secret ca metronom al vietii personale si al cotidianului.
Documentul fotografic si dosarul sunt completate de fragmente de video-interviuri realizate de Centrul de Istorie Orala – CNSAS. Din perspectiva propriului dosar si a memoriei traite, protagonistii vorbesc despre frica, dezamagire, nevoia de clarificare, ori despre vinovatie si compromis.
Prin expunerea fotografiei din dosarele securitatii, in studii de caz si instalatii de imagini sunt nuantate atat eliziunea privat-public care se produce in situatia supravegherii si urmaririi, cat si relatia etic-estetic in contextul mai larg al modului de a ¬privi si a lucra cu documentul si arhiva al artistilor, ori relatia observare-urmarire in  spatiul public din prezent, prin comparatie cu trecutul recent.
Info Platforma: www.platformaspace.wordpress.com ; www.facebook.com/platformaspace