Soleil de l’Est a deschis sesiunea de primavara a proiectului « Resedinta de artisti – atelier de craetie pentru pictori români la Château de Trousse-Barrière, Briare, pe Valea Loarei, Franta ».

« Soleil de l’Est », repere contemporane.

Asociatia culturala internationala « Soleil de l’Est » are obiectivul principal de a dezvolta schimburi culturale între România si tari din Uniunea Europeana, si în special cu Franta si Olanda, prin organizare de expozitii, conferinte, mese rotunde, resedinta de artisti. România are valori culturale de mare calitate artistica, bazate pe traditii stravechi care în tari din Vestul Europei au disparut cu desavârsire. Cultura României este un factor determinant de prezentare realista a tarii noastre în lumea culturala europeana, si nu numai.

Prezenta creatiei artistice plastice din România în Franta, via « Soleil de l’Est », are scopul prioritar de a arata publicului din aceasta tara, înalta calitate a picturii contemporane române si de a prezenta aspecte pozitive si de mare valoare culturala din tara noastra. Arta noastra este exponentul cel mai virtuos al calitatilor creative ale poporului român. Singurul ei « defect » este ca e putin cunoscuta în UE. Arta ca sa fie cunoscuta trebuie sa circule. « Soleil de l’Est » îsi propune aceasta misiune de onoare. Cu cât vor fi prezentate mai multe lucrari de arta si vor iesi mai multi pictori români în strainatate, cu atât va creste, si pe acesata cale, prestigiul tarii noastre în Franta si în UE. Asociatia « Soleil de l’Est » este implicata, pe masura fortelor sale, în miscarea europeana de creare a Europei culturale de mâine, puternica si unita, prin reconsiderarea culturii noilor state europene, de la Atlantic la Urali. Dezvoltarea schimburilor culturale internationale reprezinta avanposturi ale tolerantei, prin cunoasterea si respectarea culturii fiecarui popor, contra discriminarilor si a rasismului.

Incepând din anul 1994, asociatia a condus activitatile sale pe trei directii :

– organizare de expozitii de pictura, în locatii de prestigiu la Paris, Tours, Orléans, Poitiers, La Rochelle, Collioure în Midi, Paris Montùmartre, Haga. Recentul Salon de pictura România Contemporana, a reprezentat un summum calitativ. Pâna în prezent, începând din anul creerii sale, asociatia a organizat peste 90 expozitii în locatiile mentionate.

– constituirea în 2001, si conducerea anuala a resedintai de artisti – atelier de creatie, în doua sesiuni: de primavara la Briare pe Valea Loarei si de toamna la Collioure, oras leagan si capitala mondiala a fovismului.

– editare de carti si cataloage de arta. O realizare importanta, pe aceasta directie, o constituie editarea albumului « Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est entre 1990 – 2008 ». Albumul prezinta activitatea si reproduceri dupa lucrarile unui grup de 43 pictori români de înalta cotatie si apreciere nationala, ce au fost prezentati în Franta pe perioada de aproape doua decenii de catre asociatia « Soleil de l’Est ». Lucrarea a fost editata si tiparita în România, în trei limbi franceza, româna si engleza, si este astfel destinata publicului avizat din Europa. Lucrarea a fost prezentata la Paris si Tours în Franta, si la Bucuresti, Brasov si Iasi, în România.

Prin perenizarea proiectului atelierului de artisti contemporani români în Franta, si în alte tari din UE, se va urmari ca tot mai multi pictori din România sa participe la acest proiect si astfel se vor atinge doua obiective importante :

– Realizarea unei prezente culturale vivante, continue si de calitate în UE, prin sejurul si contactele pictorilor invitati cu lumea artelor, si prin organizarea de expozitii de pictura de înalta calitate artistica în orasele culturale : Tours, Orléans, Poitiers, Paris.

– Documentarea pictorilor veniti în Franta, si îmbogatirea bagajului lor de cunostinte profesionale în domeniul artistic, prin studierea « de visu » a unei parti din patrimoniul artistic de importanta mondiala ce se afla în aceasta tara a luminii.

Motivatia si conceptia proiectului.

Tarile din Europa de Est, bogate în traditii culturale, au dat umanitatii multe genii de mare valoare si de o importanta decisiva în dezvoltarea picturii moderne, impresioniste si post impresioniste, cum ar fi Chagall, Sutin, Kandinsky, Brâncusi, Grigorescu, Andreescu, si multi altii mai contemporani. Toti acest artisti pictori au realizat confirmarea lor artistica în Franta.

Dintotdeauna, artistii plastici din tarile din Europa de Est, si îndeosebi din România, au dorit sa picteze în Franta, tara de nastere a marilor curente artistice, impresionismul, fovismul, cubismul, surrealismul, etc., si sa urmareasca pasii marilor maestri nationali, Grigorescu si Andreescu. « Soleil de l’Est » a imaginat si pus în practica o structura adecvata, care sa permita pictorilor din Est sa vina în Franta.

Arta contemporana, aparuta ca o noua expresie artistica în ultimii 50 ani, în lumea occidentala, este actualmente prezenta în România, prin creatia unui grup de artisti din Bucuresti, din care enumeram doar câteva nume precum Mircea Cantor, Dan Perjovschi, Mircea Suciu, Valeriu Mladin, care deja fac parte din echipa celor « vechi » cât si a unui « tânar contingent » de absolventi ai Universitatii Nationale de Arte. Alt grup de artisti contemporani, cu care « Soleil de l’Est » intretine relatii de contact, se afla la Cluj-Napoca, si este constituit din Adrian Ghenie, Victor Man, Serban Savu, Marius Bercea. Se constata pe plan mondial (si national) revenirea în forta a picturii în cadrul conceptului de arta contemporana. Fapt salutar !

Prezentarea si descrierea activitatilor prevazute în proiect.

Principalele compozante ale proiectului sunt :

Imersiune în « la France profonde ».

Sejurul pictorilor români la Briare, este benific si interesant prin faptul ca pictorii invitati au ocazia sa cunoasca un colt din Franta, mai putin « infestat » de mondializare, ramas autentic. Localitatea este pitoreasca, curata si plina de flori. Canalul de Orléans, pe care circula vaporase de tot felul, face o mare halta la Briare, prin portul de plaisance, prin sistemul de lacuri si ecluze, si îndeosebi prin minunea tehnica numita podul canal. Podul în cauza, conceput de echipa Gustav Eiffel, conduce apa canalului de pe un mal pe altul al Loarei, printr-un fel de covata din fier lata de 6 m, profunda de 2 m, pe toata lungimea de 600 m, cât este deschiderea peste Loara. Podul canal se afla la o înaltime de 8 metri fata de luciul de apa al Loarei. Imprejurul localitatii se afla mici castele, din sec 12, pâna în sec 19. Castelul unde sunt cazati pictorii este mai recent, din sec 19.

Creare de lucrari de pictura. Ca o reflectare a noilor impresii, a luminilor si culorilor locale si a emotiilor înregistrate, fiecare pictor va avea la dispozitie materialele necesare si va da frâu liber geniului sau creator. Nimic nu este impus. Fiecare va picta în deplina libertate, pe proiectele sale. Fiecare va avea la dispozitie materialele necesare : culori de ulei, acuarela, guase, pânze, hârtie. Acest lucru s-a atabili de comun acord cu artistii români, adepti ai recâstigarii unui loc de frunte a picturii în contextul artei contemporane.

Va fi interesant de urmarit daca perceperea noilor impresii a produs, sau va produce în viitor, oarecari schimbari în paleta cromatica si în stilul de pictura al fiecaruia.La sfârsitul sejurului, asociatia va organiza o receptie în cadrul careia se va dona municipalitatii din Tours, oras de avangarda în arta contemporana, câte o lucrare de la fiecare pictor, ca un semn al sejurului artistilor români în Franta.

Expozitia itineranta. Lucrarile tuturor pictorilor invitati la atelierul de creatie în Franta, în cadrul prezentului proiect, vor fi prezentate publicului francez cu ocazia unei expozitii itinerante ce va avea loc pe parcursul anilor 2013 si 2014.

Expozitia itineranta va avea etape în orasele : Paris, Tours, Orléans, Poitiers. Aceasta manifestare culturala va avea ca scop cunoasterea îndeaproape a publicului francez cu pictura contemporana din tara noasatra. Ea va fi totodata un punct de reper pentru situarea tendintelor si orientarilor actuale ale picturii române în contextul cultural european.

Editarea vol II a lucrarii « Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est entre 2009 – 2012 »

Primul volum al numitei lucrari a aparut în noembrie 2008, cu prezentarea operei unui grup de 43 pictori prestigiosi, ce au colaborat cu Soleil de l’Est pe perioada de circa doua decenii. Cartea a fost lansata cu deosebit succes la Bucuresti, Paris, Tours, Haga. In perioada urmatoare, 2009 – 2012, asociatia a mai invitat la atelierul de creatie alti 60 artisti, din care un grup de 50 pictori va fi prezentat în lucrare. Selectia pictorilor si a lucrarilor este în curs, si se desfasoara sub conducerea d-lui Ciprian Radovan, pictor, critic, curator si profesor din Timisoara.

Programul în România. Intorsi în tara, pictorii care au participat la resedinta atelier de creatie « Soleil de l’Est », vor transmite colegilor, prietenilor, publicului, studentilor, prin conferinte si întâlniri, impresiile, învatamintele si experienta dobândite în timpul sejurului in Franta. De comun acord cu asociatia se va întocmi un program de activitati, în care va fi prevazuta si o expozitie cu impresiile din vizita facuta în cele doua tari din UE. Aceasta expozitie va fi organizata la Bucuresti, în colaborare cu Institutul cultural francez, care va pune la dispozitie spatiile lor pentru organizarea expozitiei. In acest scop asociatia « Soleil de l’Est » are o întelegere cu Institul Francez din Bucuresti, unde a avut loc expozitia si lansarea albumului « Artistes peinters roumains en France, avec Soleil de l’Est, entre 1997 et 2004 ». La vernisajul expozitiei din România, va fi de fata si un reprezentant al asociatiei « Soleil de l’Est ».

Epilog.

In efect, realizarea acestui proiect, reprezinta o veriga importanta pentru consolidarea si dezvoltarea legaturilor culturale traditionale între România si Franta. In actuala conjuctura, prin largirea Uniunii Europene spre Est, si prin aderarea României, sosirea pictorilor români în Franta este o poarta deschisa reciproc catre alte orizonturi culturale, si un excelent exemplu de colaborare europeana în domeniul cultural. Incet dar sigur, valorile culturale ale României vor fi mereu mai cunoscute si apreciate în tarile Uniunii Europene, iar prestigiul tarii noastre va fi în continua crestere.

Programul din primavara anului 2012.

Asa cum era prevazut, sesiunea de peimavara a început la data de 2 aprilie prin sosirea si instalarea în apartamentul atribuit resedintei de artisti a pictoritelor :

Daniela ZBARCEA si Gabriela CULIC, ambele din Bucuresti.

Fiecare serie de pictori invitati va fi compusa din doi artisti si va dura 15 zile. Un obiectiv de mare importanta, este de a crea pictorilor invitati un mediu ambiental propice repaosului si cugetarilor, de a permite concentrarea pentru punerea în clar a proiectelor, de a imagazina impresii profunde despre zona Valea Loarei si despre locuitorii din Briare, ca în final sejurul de doua saptamâni în Franta sa marcheze si sa genereze noi elemente creative pentru fiecare. Pictorii au independenta totala, nu sunt condusi si nici urmariti, fiecare îsi dirijeaza atentia spre obiectivele ce-l intereseaza. In afara de « la France profonde » la Briare sunt de admirat muzeele marinei si mozaicului, o interesanta biserica cu pretioase mozaicuri exterioare si câteva edificii din sec 15.

In aceeasi perioada a fost deschisa expozitia pictorilor ce au frecventat atelierul al Briare, între 2009 – 2011, în elegantele spatii de la parter, amenajate profesional în Sali de expozitie. Vernisajul a avut loc pe 13 aprilie, în prezenta edililor localitatii, si a unui numeros public interesat sa cunoasca pictura realizate de pictorii români ce au sejurnat la Briare. Dupa spiciuri, conform cutumei, asociatia a oferit spre degustare renumite vinuri românesti, de la Valea Calugareasca, visinata, afinata, palinca, si delicioase preparate gurmet, aduse special din România pentru aceasta ocazie. Este un mod deosebit de placut pentru francezi (gourmet) de a cunoaste si alte valori ale României, nu numai pictura, si care sunt foarte apreciate.

Prima serie s-a terminat pe data de 17 aprilie. In aceeasi zi au sosit doi pictori din generatia tânara din Timisoara :

Andreea FOANENE

Filip PETCU

In seria urmatoare vor veni doi pictori din Transilvania:

Cosmin FRUNTES din Brasov

Albert LEVENTE din Sfântu Gheorghe

Ultima serie va avea loc în a doua chenzina a lunii iulie, cu cere ocazie, pe data de 31 iulie se va închide sesiunea de primavara la Briare.

 

Echipa Soleil de l’Est