Expozitia de fata este o propunere estetica cu caracter omagial-comemorativ ;un laudatio adresat diversilor artisti de renume ce nu mai sunt printre noi ,si care parte dintre ei au creat noi deschideri in arta romaneasca sau chiar est-europeana. Lumina sfintelor Paşti,cat si notiune de lumina in sensul propriu ne-au inspirat pe noi ca initiatori ; chiar si pentru a incorpora cuvantul inclusiv in titlul manifestarii ca mesaj si semnal, preferandu-l in locul prea „tocitelor” cuvinte „omagiu” sau „In memoriam”. Lumina creatiei, lumina din lumina sau lumina invatamintelor (estetice si filosofice) sunt corolare in jurul carora se pot articula discutile despre acest demers expozitional. Sau lumina ca metafora a rememorarii si recunostintei. Desi galeria noastra si-a propus sa promoveze arta actuala si creatia articulata in jurul unui concept ,a unui crez individual, produce acum prima exceptie ce confirma regula,prin readucerea in discutie si dezvaluirea operei artistilor decedati de mare valoare, numiti de preferinta „maestri”. Caci de la ei au invatat (au luat lumina) cei ce creeaza acum si care in parte, au sansa de a deveni la randul lor maestri si sa dea lumina in viitor. Astfel demersul nostru este un omagiu in sine,dar devine si unul cu caracter genealogic .
Sunt aduse pioase evocari in acest demers pentru artisti dinainte si de dupa cel de al doilea razboi, chiar de la incep.sec.20, cum ar fi I.Mirea („Copil” -ulei pe panza), Sava Hentia (un admirabil portret al Veronicai Micle, inspiratoarea eminesciana), Fr.Storck (un frumos basorelief), H.Mattis Teusch (cu o superba lucrare din seria „Florile sufletului”), Aurel Baesu (dublu portret in desen), Elie Cristoloveanu – artist emigrat in S.U.A. in anii 30, mai cunoscut acolo decat la noi-prezent cu o frumoasa evocare a violonistului Albu (si el emigrat) sau sculptorii de renume O.Han, Milita Petrascu (figurina din lemn) si I.Jalea (un gips reprezentand pe dr.Gerota); expunerea cu caracter aproape muzeografic, panoramic, continua cu prezentarea unor lucrari ale unor artisti afirmati cum spuneam dupa 1945-50 dat si catre sf.sec.20,cum ar fi Magdalena Radulescu, graficianul Alexandru Dumitras (elev al lui Ressu,pe nedrept uitat de publicul cunoscator din cauza marginalizarii din anii 60-70), Eugen Craciun (renumitul maestru, continuator al lui Baba si Ciucurencu si al suprarealistilor, mai apoi deschizator de drumuri in abstactionismul si in neoexpresionismul romanesc e prezent cu 3 lucrari), Gheorghe Zidaru (renumit peisagist), Nicolae Georgescu – prezent cu un superb peisaj in griuri, maestrul Vasile Grigore (foarte recent plecat dintre noi), Nica Petre(cu o dubla cariera atat romaneasca cat si nord-americana), M.Chirnoaga ( cu o lucrare din frumoasa serie„Cai de lupta”), Aurel Acasandrei (cu trei tehnici mixte de certa modernitate si valoare plastica), Bogdan Pietris (cu al sau Casino,in care parca simti miscarea jucatorilor langa tine) . Datorita unuia dintre colectionarii ce au contribuit cu lucrari in expozitia de fata (ce a fost si co-initiator al proiectului nostru) sunt prezenti si artisti straini ( sec.19 si 20) prin picturi, dar mai ales lucrari de gravura sau grafica, in special din scoala rusa (fie din perioada sovietica, fie post). Aceste lucrari de certa valoare ,multe prezentate in mape, apartin unor nume ca Pavlotski, Astalastev, Bobroz, F.H.Oscar, Jacques Swebach, etc.
Va invitam deci sa descoperiti o expozitie cu caracter genealogic, panoramic si omagial ce desi se desfasoara intr-un spatiu nu foarte generos ca dimensiuni, prin valoare si modul organizarii pe simeze,se pune si pe ea si acest spatiu in cea mai buna lumina. Unele lucrari au fost prezente si in licitatii. Lucrarile prezentate provin din 7 colectii, inclusiv cele ale organizatorilor si sunt in mare majoritate puse spre vanzare.
Expozitia va asteapta s-o vizitati intre 11 si 26 aprile 2012, de luni pana vineri intre orele 12 si 18.30.
Galeria Atelier Art-Concept, PNȚCD (bd.Carol 24, colt cu pta Rosetti), București
Curatori: Puiu Costachi Dumitras, Daniel Craciun
Recent Comments