Seria “VIS”
Pentru mine fotografia este realitatea de dincolo. Este o realitate imaterială, care nu se lasă atinsă, nu ai cum să ajungi la ea, nu ai ce să-i faci si atunci am numit-o, conveţional, vis. Pot sa intru în această realitate şi fac de multe ori acest lucru, îmi este puţin frică să nu găsesc drumul înapoi… Este o lume foarte specială, care mă acceptă, în care peisajul se schimbă mereu, în care nimic nu este niciodată la fel. De obicei sunt singură acolo şi doar aparatul meu de fotografiat poate să developeze şi să oprească acele imagini…
De ce fotografiez?
Există în mine două fiinţe (cred), una care face tot ceea ce este convenţional şi obligatoriu pentru om: doarme noaptea, stă trează ziua, mănâncă, respiră, munceşte, se bucură, se supără, se plimbă, probabil că la un moment dat va duce specia umană mai departe şi încă o fiinţă care observă diverse alte lucruri, pe care prima nu are timp să le facă, ba mai mult nici nu este de acord cu ceea ce face prima. Toate preocupările celei de-a doua merg spre o direcţie care, convenţional, este numită de cei care muncesc, cultura. Singurul care sesizează si diferenţiază foarte bine cele doua fiinţe este aparatul meu foto. Este semnalul meu, care mă anunţă de fiecare dată pe care parte a “străzii” mă găsesc.

Emanuela Szilagyi, nascuta in 1984, este artist fotograf din Baia Mare. A lucrat redactor stiri la Maramures TV, asistent universitar la Universitatea „Vasile Goldis” si translator la  Muzeul Florean. In prezent lucreazala  Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”- Baia Mare.

Expoziţii de grup: “Muzeul Florean” – România, „Modesto Art Museum” – USA, Berlin – Germania si Canada

fotografii si text: Emanuela Szilagyi