O lună cinematografică mai europeană

52 de filme din 26 de țări vor putea fi văzute la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Filmului European, organizat în luna mai de Institutul Cultural Român cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Festivalul va fi itinerat și în acest an la București (Cinema Studio și Cinemateca Eforie, 4-13 mai), Brașov (Centrul Cultural Reduta, 10-13 mai), Timișoara (Biblioteca Centrală Universitară, 17-20 mai), Tîrgu-Mureș (Teatrul Național, 17-20 mai) și Iași (Casa de Cultură „Mihai Ursachi“, 24-27 mai).

Ambasadorul onorific al FFE – ediția 2012 este cineastul Cătălin Mitulescu.

Formația Toulouse Lautrec va deschide festivalul pe 2 mai cu un concert la Cărturești – Grădina Verona. Pe 12 mai, la Sala ArCuB, concertul Tarkovsky Redux by Lucian Ban, Mat Maneri, Silent Strike și Dan Basu, un spectacol fusion de muzică și proiecții live din filme, va marca încheierea etapei bucureștene a Festivalului.

La Seara de gală a Festivalului, joi, 3 mai, la Cinema PRO, va fi proiectat filmul Le Havre (2011), regia Aki Kaurismäki, film distins cu premiului FIPRESCI și nominalizat pentru Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2011.

Programul festivalului include trei documentare românești: Turn off the Lights, regia Ivana Mladenovic (selecționat în competiția Festivalului de Film Tribeca de la New York) – în premieră absolută în România, După Revoluție, regia Laurențiu Calciu și Păcătoasa Teodora, regia Anca Hirte.

Fotografia, artă înrudită cu filmul, se asociază FFE prin expoziția „Mândrie și beton“ realizată de Petruț Călinescu (www.petrut-calinescu.com) – „ o expoziție despre tranziția satului tradițional de la casa fără niciun cui la vila fără nicio șipcă de lemn“ – și care va putea fi văzută la ICR pe durata festivalului.

Detalii despre această ediție vor fi disponibile pe www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania.

Parteneri: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme, Independenţa Film, Clorofilm, Centrul Cultural Reduta Braşov, Biblioteca Centrală Universitară Timișoara, Teatrul Național Tîrgu-Mureş, Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ Iaşi.