Seară de operă dedicată  Zilei Internaţionale a Femeii la Muzeul Naţional Cotroceni

 

      Muzeul Naţional Cotroceni organizează joi, 8 martie 2012, orele 18.00, cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, o seară de operă ”Fiica Regimentului”, de Gaetano Donizetti, în interpretarea soliştilor: Patricia Seymour – soprană, Sorana Negrea-Stoica – mezzosoprană, Liviu Indricău – tenor, Iustinian Zetea – bas, Adina Cocărgeanu – pian.

Gaetano Donizetti s-a născut la 29 noiembrie 1797 la Bergamo (Italia) unde şi-a început şi studiile, pe care apoi şi le-a continuat la Bologna. Din anul 1827, Donizetti s-a stabilit la Napoli, unde a devenit directorul Teatrului Regal, iar mai apoi profesor la Conservator. În numai trei ani a scris 12 opere, toate ilustrând stilul interpretativ ”Bel canto”. În creaţia lui a fost influenţat de compozitorul Gioacchino Rossini, cu care a şi lucrat o perioadă de timp. Din anul 1839, Gaetano Donizetti s-a stabilit la Paris, unde a compus în 1840 şi opera ”Fiica Regimentului”. S-a stins din viaţă la 8 aprilie 1848, la numai 51 de ani, în oraşul său natal Bergamo.

Opera comică ”Fiica Regimentului” a avut premiera la Opéra-Comique din Paris, la 11 februarie 1840, bucurându-se de un succes de durată şi figurând în repretoriul constant al multor case de operă în epocă. „Fiica Regimentului“ este una dintre lucrările cele mai îndrăgite ale compozitorului italian, o poveste de dragoste dintre fiica unei marchize şi un simplu soldat. Maria, nou-născuta găsită pe câmpul de bătălie, copilul îndrăgit şi răsfăţat de toţi grenadierii, crescută de un întreg regiment de… taţi, se dovedeşte a fi fiică de marchiză. Copilăria ei de „vivandieră“, iubirea pentru Tonio, tânărul care se hotărăşte să devină soldat de dragul ei, viaţa nouă la castel, toate se regăsesc în această operă îndrăgită oriunde este cântată.

Personajele principale ale operei sunt: Marchiza de Berkenfield (Sorana Negrea-Stoica – mezzosoprană), Maria, fiica regimentului (Patricia Seymour – soprană), Tonio, un tânăr tirolez (Liviu Indricău – tenor), sergentul Sulpice ( Iustinian Zetea – bas).

     Mezzsoprana Sorana Negrea-Stoica şi-a făcut studiile muzicale la Ploieşti (pian şi canto), studii pe care le-a continuat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde a absolvit secţia canto, în 2010. Şi-a perfecţionat cunoştinţele şi tehnica muzicală participând la cursuri de Master Classs, în ţară şi în străinătate, a susţinut numeroase recitaluri ca pianistă şi cântăreaţă, precum şi concerte cu orchestre filarmonice din ţară şi străinătate (Franţa şi Germania).

Repertoriul său include roluri în opere de Paul Constantinescu, Adrian Enescu, Verdi, Puccini, Richard-Wagner, Donizetti. Repertoriul vocal-simfonic include lucrări de Gustav Mahler, Manuel de Falla, Ravel, Mozart. Calităţile artistice i-au fost recompemnsate cu numeroase premii la concursurile naţionale şi internaţionale.

     Soprana Patricia Seymour şi-a făcut studiile muzicale la Bucureşti la Liceul de Muzică “George Enescu”, secţia de pian, urmând apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Ca pianistă, a susţinut recitaluri şi concerte, repurtând un binemeritat succes pentru remarcabilele sale calităţi interpretative. În paralel, a absolvit şi secţia de canto a Universităţii de Muzică din Bucureşti.

A susţinut numeroase recitaluri de lieduri şi arii din opere, precum şi concerte în România şi în străinătate. Din 2001 este solistă a Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti.

Repertoriul său include roluri în opere de Mozart, Rossini, Puccini, Verdi, Donizetti, Bellini, în operete de Strauss, Lehár, Zeller, Ralph Benatzky, Paul Abraham.

 

 

Tenorul Liviu  Indricău este absolvent al Şcolii de Muzică din Lugoj, secţia vioară (1995), al Colegiului Naţional “C. Brădiceanu” din Lugoj (1999) şi al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia canto clasic (2010). Din 2008 este solist la Opera Naţională Bucureşti.

A colaborat cu teatre muzicale şi filarmonici din ţară şi a întreprins turnee în Coreea de Sud, Israel, Franţa, Elveţia, Germania. Repertoriul de operă include roluri în opere de Bellini, Bizet, Donizetti, Fioravanti, Mozart, Rossini, Puccini, Trăilescu, Verdi, Wagner, în operete de Strauss, şi Lehár, precum şi lucrări vocal simfonice de Beethoven.

     Basul Iustinian Zetea este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (2009) şi al studiilor de Master (2011) la clasa de canto a prof. univ. dr. Ionel Voineag. În prezent este solist colaborator al Operei Naţionale din Bucureşti. A fost distins cu Marele Premiu, trofeul “Ion Dacian” la concursul organizat în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical ”Viaţa e Frumoasă” (Bucureşti 2009), Marele Premiu la Concursul Naţional de Muzică Francofonă (2005), precum şi alte premii la concursuri naţionale şi internaţionale. A susţinut concerte şi recitaluri în diferite oraşe din ţară.

Pe lângă activitatea solistică are şi o bogată activitate ca membru al coralelor “Armonia”, “Camerata Transilvanica” şi “Euro  Art”, în prezent cântând în Corul de cameră “Accoustic” condus de dirijorul Daniel Jinga.

     Pianista Adina Cocărgeanu şi-a făcut studiile muzicale la Colegiul Naţional de Muzică din Constanta (1992-2001), pe care le-a continuat la Liceul de Muzică “George Enescu” din Bucureşti şi apoi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, pe care a absolvit-o în 2008. A urmat cursuri de Master Class la Academiile de Muzică din Moscova, Weimar şi Porto.

În perioada 2005-2010 a fost corepetitor la Studioul de Operă din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, iar din 2007 este corepetitor la Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” Bucureşti.

 

La început de primăvară vă dorim bucurii, realizări şi zile senine!

 

 

 

Partener oficial: Apa Nova

 

Partener: Konica Minolta

 

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cutural,  Radio România Internaţional,  Radio România Muzical, Agenţia de Presă Rador, Agenţia Naţională de Presă ”Agerpres”, Onlinegallery.ro, Cronica Română, Traveller magazin, Magazin Istorie, LiterNet.ro, Căminul, Şapte Seri, Radio France Internaţional  România, România Liberă, Senso Tv, Hostoria, Istorie şi Civilizaţie, ArtOut, Vacanţe la Ţară, Diplomat Club

 

 

Persoană de contact:

Ştefania Ciubotaru

0213173106

[email protected]