listen below, in English, about the 100-year-old Theatre from Deva, a Transylvanian city attested in the year of 1269.

S-a redeschis teatrul din oraşul Deva, una dintre cele mai vechi aşezări din ţara noastră, atestată documentar din 1269, în decembrie 2010, după 20 de ani de lucrări de consolidare şi la împlinirea a 100 de ani de la deschidere.

Ascultă aici

Teatrul de Artă Deva propune publicului său spectacole şi teme mai puţin convenţionale. Cât de deschişi sunt locuitorii Devei, un oraş cu o populaţie de doar 70 de mii de oameni, către astfel de spectacole? Ne răspunde tot directorul artistic al instituţiei, regizorul Mihai Constantin Ranin: „Nu-mi fac griji, atâta timp cât oamenii vin la teatru, mai ales pentru lucruri care, aparent, sunt imposibil de vândut, cum este un spectacol de teatru-imagine sau un spectacol de teatru-dans. Oamenii au această curiozitate şi au foarte multă deschidere către modernitate. Modernitate nu înseamnă neapărat experiment, înseamnă să ne acordăm cu sensibilităţile celorlalţi oameni din spaţiul european, în primul rând şi să ieşim dintr-un teatru mort, un teatru anacronic. Teatrul înseamnă foarte multe lucruri, nu doar divertisment sau teatru clasic”.

(Luana Pleșa pentru RRI)

Listen in English

 

——————-

Emisiunea Club Cultura, pastilă culturală de 8 minute, cu simpatie pentru modernism.ro, de la Radio România Internațional.