Licitaţia Cinema Memorabilia

23 februarie 2012
Bucureşti, Hotel Athénée Palace Hilton
Sala Le Diplomat, ora 19:30

*

Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană

Joi, 23 februarie 2012
Bucureşti, Hotel Athénée Palace Hilton
Sala Le Diplomat, ora 20:30

A doua zi de licitaţii Artmark din luna februarie aduce la Athénée Palace Hilton obiecte de colecţie şi rarităţi care păstrează memoria unor personalităţi din filmul românesc, urmate de primul eveniment din acest an dedicat operelor perioadei contemporane, realizate de creatori proeminenţi în arta românească a ultimelor cinci decenii.

În premieră pe piaţa obiectelor de colecţie, una cu clare perspective de creştere, Licitaţia Cinema Memorabilia aduce o colecţie remarcabilă de afişe de filme româneşti, obiecte personale interesante şi artefacte aparţinând actorilor larg cunoscuţi şi iubiţi, fotografii reprezentându-i pe aceştia şi piese de recuzită care au apărut în cele mai populare  filme şi piese de teatru realizate în România. Loturile au preţuri de pornire care încep de la câteva zeci de euro şi se aşteaptă să aducă în sala de licitaţie numeroşi admiratori ai marilor actori români.

Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană, ajunsă la cea de-a treia ediţie, de la debutul său ca tematică autonomă în licitaţiile Artmark, din aprilie 2011, propune pasionaţilor de opere inspirate de căutări artistice ale timpurilor noastre, o selecţie de 62 de lucrări de artă stimulative. Licitaţia prezintă creaţii aparţinând capitolelor majore ale operelor unora dintre clasicii artei româneşti contemporane: de la artişti activi după jumătatea secolului al XX-lea, precum Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuţă, la reprezentanţi de frunte ai generaţiilor ’60 – ’70 – Paul Neagu, Horia Bernea, Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Viorel Mărginean – şi până la personalităţi ale scenei artistice actuale, precum Dan Perjovschi sau Teodor Graur.

Printre cele mai importante opere oferite în licitaţie menţionăm pictura „Primăvară” de Alexandru Ciucurencu (ulei pe pânză, 50 x 66 cm, est. € 8.000 – 14.000), care a fost prezentată publicului din Bucureşti şi Glasgow cu ocazia a două expoziţii, iar în 1995 a fost reprodusă în monografia dedicată artistului de Vasile Florea.

Maestru contemporan cu Ciucurencu, cu influenţă la fel de însemnată dar personalitate artistică distinctă, Corneliu Baba semnează două opere majore, aduse în atenţie de licitaţie, un „Autoportret” din 1991 (ulei pe pânză lipită pe carton, 48 x 40 cm, est. € 6.000 – 8.000 €) şi o compoziţie cu personaje din ciclul „Spaime”, datat (19)90, cu acelaşi titlu (ulei pe pânză lipită pe carton, 40 x 47,5 cm, est. € 6.000 – 12.000). Ilustrând teme predilecte ale artistului, picturile reprezintă imagini cheie ale artei româneşti dinspre sfârşitul secolului al XX-lea, prin puterea cu care opera lui Baba s-a impus în imaginarul colectiv.

„Pierrot şi Colombina” de Ştefan Câlţia (ulei pe pânză, 146 x 114 cm, est. € 6.000 – 12.000), realizată în 1991, este o altă operă de excepţie, o compoziţie amplă, ce ilustrează două personaje ale universului pătruns de mister al artistului. Format în ambianţa aceleiaşi generaţii artistice, Sorin Ilfoveanu semnează o pânză carcateristică pentru concizia stilistică dobândită odată cu maturitatea artistică: pictura „Fragmentarium” (acrilic pe pânză, 100 x 85 cm, est. € 3.000 – 6.000), o scenă redată în linii limpezi, care trimite la estetica orientală, dar şi la desenele incizate din vechea tradiţie românească a imaginii.

O prezenţă rară în licitaţiile de artă din România, cu o activitate artistică ce l-a adus în cadrul celor mai importante evenimente de artă internaţionale, Dan Perjovschi este reprezentat în Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană de o lucrare grafică intitulată „Anthropogramming” (tuş rotring pe pânză, 33 x 24 cm, est. € 2.000 – 4.000). Parte din seria cu acelaşi nume, executată între 1994 şi 1997 şi expusă la New York în 2008, la Lombard-Freid Projects, desenul ilustrează în cunoscutul stil puternic şi incisiv al lui Perjovschi, o mulţime de chipuri aranjate în ordine compulsivă, cu trimitere la diferenţa dintre identitatea individului şi cea a maselor.

Licitaţia oferă totodată lucrări incitante ale unor nume proaspete în lumea artistică a momentului, precum Flavia Pitiş, Vlad Berte sau grupul Imaginarul Colectiv, bucurându-se totodată să prezinte o instalaţie sculpturală realizată de Cristian Todie, artist român care trăieşte şi lucrează la Paris din 1975. Multe dintre opere aparţin, prin problematică şi trăire, artei largi europene, bucurându-se de circulaţie în cadrul evenimentelor de marcă de pe scena artistică internaţională. Acest aspect  al artei postmoderne şi contemporane româneşti, în conjuncţie cu estimările din cadrul licitaţiei, aflate încă la valori accesibile – aproape jumătate dintre loturi au valori între € 100-1000 – indică acest moment ca unul favorabil pentru o investiţie cu posibilităţi reale de profit.

Expoziţia loturilor oferite în licitaţii:

Marţi, 14 – Miercuri, 22 februarie
Orele 11:00 – 21:00
Duminică, 19 februarie: orele 11:00 – 17:00
Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă
Str. C. A. Rosetti nr. 5, Sector 1, Bucureşti

Joi, 23 februarie
Orele 9:00 – 19:30
Athénée Palace Hilton
Str. Episcopiei nr. 1 – 3, Sector 1, Bucureşti

Accesul la licitaţie admis pe baza invitaţiei nominale.
Ţinută formală, de seară.
Participarea posibilă şi prin telefon sau ofertă scrisă sau în direct, pe Internet, prin Artmark Live.

Pentru înscrieri la licitaţie: 021 210 30 16 / 0757 056 108
[email protected]