Salonul de pictura ROMANIA CONTEMPORANA
Locatia : Cité Internationale des Arts, 18, rue de l’Hôtel de Ville, 75004 Paris.
Organizator principal : Asociatia Soleil de l’Est.
Perioada : Din 14 pâna în 28 martie 2012, cu vernisaj marti 13 martie 2012.
Obiectivul principal : Prezentarea noilor orientari în pictura contemporana româneasca, în atentia publicului parizian si al oficialilor din cultura franceza.
Obiective secundare : Afirmarea României ca tara culturala europeana si francofona.
Confirmarea locului picturii contemporane române în actualul context cultural european.
Crearea de legaturi spirituale si profesionale între artistii pictori de origine româna rezidenti în Paris, cu confratii lor rezidenti în alte tari din Uniunea Europeana.
Cunoasterea de catre publicul francez, avizat si bun cunoscator al artelor frumoase, a unei expresii artistice de înalt nivel calitativ, putin cunoscuta în Franta, pâna în prezent.
Realizarea unei alte imagini a României, în actualul context.
Motivatie : România, sora mai mica a Frantei, a devenit francofona în perioada celui de al Doilea Imperiu, când multi tineri din România au fost trimisi de parintii lor în Franta pentru a frecventa cursurile celebrei Universitati Sorbona. La rândul lor, copiii acestora au urmarit acelas parcurs. In continuare aceasta miscare a facut « boule de neige ». Justitia, administratia, educatia nationala, armata, codul civil si penal, la timpul respectiv, în tarile române, au fost isnpirate din legislatia franceza. Unirea principatelor române într-un sigur stat, în 1859, a fost realizata cu sprijinul eficient al împaratului Napoleon III. Fiind o tara cu limba de origine latina, ca si Franta, România moderna a cunoscut o dezvoltare culturala inspirata în principal din cultura franceza. La sfârsitul sec 19, cei doi mari titani ai picturii române, Grigorescu si Andreescu, au petrecut mai multi ani la Barbizon si Paris. Alte personalitati culturale române, de frunte, au gasit consacrarea lor artistica în Franta, precum : sculptorul Constantin Brâncusi, compozitorul George Enescu, actrita Elvira Popescu, scriitorii Gheorghiu si Cioran, pictorul Horia Damian, pentru a nu cita decât cateva nume ilustre. Mai recent, la rândul sau, asociatia Soleil de l’Est, a invitat în Franta, începând din anul 2001 la resedinta de artisti – atelier de creatia, în locuri de înalta importanta artistica, peste 70 artisti pictori români. Toti pictorii invitati au fost impresionati si marcati sa creeze pe urmele marilor maestri ai picturii impresioniste si post, sa traiasca o luna de zile în plina armonie cu luminile si culorile ce au dat nastere marilor curente în pictura moderna si contemporana. O parte din artistii de pe lista atasata (Buba, Ciocoiu, Cretu, Guguianu, Maniu, Paraschiv, Velicu) au fost în resedinta la Cité Internationale des Arts, la Paris
Manifestarea culturala propusa reprezinta într-o etapa superioara, continuitatea unei traditii seculare, de lagaturi si de schimburi culturale, între cele doua tari, Franta si România.
Parteneri : Salonul de pictura România contemporana va avea loc sub înaltul patronaj al Excelentei sale Dl Bogdan MAZURU, Ambasadorul României în Franta si al SIA Sarria, sectiune a Salonului de Toamna, Grand Palais Paris, ce are loc în Spania.
Alti parteneri anuntati pâna în prezent : ICR – Institutul Cultural Român din Bucuresti si Paris, Ministerul Culturii si Patrimoniului din România, UAP – Uniunea Artistilor Plastici din România, Institutia culturala Modernism din Bucuresti, Editura Design Studio Uno din Bucuresti, municipalitatile din Tours (37000), Briare (45250), Collioure (66190)
Artisti participanti : Ideea organizarii unui salon european al picturii contemporane române a venit în mod natural, cu ocazia contactelor avute cu pictori români din România, dar si din Franta, Germania si Italia. Locul unde se va organiza aceasta mmanifestare culturala a fost imediat acceptat în urma dialogurilor purtate : în mod evident este Parisul, loc eternel de maxima importanta unde s-a afirmat si se afirma continuu pictura. In fiecare an asociatia invita în Franta la resedinta de artisti – atelier de craetie, pictori români rezidenti în România, dar si în alte tari din UE. Operele artistilor cei mai reprezentativi, de doua decenii încoace, au fost prezentate de Soleil de l’Est, în expozitii de calitate în locatii prestigioase, la Paris – Montmartre, Fundatia Taylor, UVA Grand Montmartre, Perpignan, Collioure, Tours, Poitiers, Joué-lès-Tours, si la Haga în Olanda, cu ocazia Zilelor internationale ale francofoniei. Lista pictorilor susceptibili a fi invitati sa participa la salon, este atasata prezentei documentatii.
Activitati pregatitoare în curs.
Selectia artistilor si a lucrarilor susceptibile de a participa la salon, de catre curatorul salonului, D-na Anne-Michelle VRILLET, este deja terminata.
Semnarea Conventiei de rezervare a spatiilor de la Cité Internationale des Arts, Paris.
Redactarea Regulamentului salonului, întocmirea fiselor de participare la salon.
Trimiterea lucrarilor pentru salon, pe adresa asociatiei Soleil de l’Est.
Redactarea unui CV rezumat, pentru fiecare pictor, realizarea de fotografii dupa lucrari, pentru a fi inserate în catalog.
Comandarea si realizarea catalogului, a afiselor, a flyers si a invitatiilor pentru vernisaj.
Contacte cu mass media în România si Franta.
Contacte si implicarea partenerilor, ICR si Ambasada.
Constituirea juriului salonului.
Desfasurarea activitatilor salonului.
Trimitarea invitatiilor pentru vernisaj, prin posta si internet.
Actiuni de comunicare : site internet Soleil de l’Est, site Modernism, site ICR, site Ambasada, site Cité Internationale des Arts, difuzarea informatiei institutionale de catre Cité des Arts, trimiterea de cartoane de invitatie de catre Soleil de l’Est pe baza recomandarilor ICR Paris si Ambasadei, realizarea afiselor si distribuirea lor de catre organizatii specializate în acest domeniu în Paris, Polyférense su Vu Paris, realizarea catalogului de catre editura Design Studio Uno din Bucuresti, invitarea unei echipe de reporteri de la TVRI Bucuresti.
Panotarea operelor, pe orientari artistice, în cele sapte sali puse la dispozitie.
Organizarea vernisajului si atribuirea premiilor.
Inchiderea salonului.
Rapatrierea lucrarilor.
Redactarea raportului salonului.
Redactat la Saint-Cyr-sur-Loire, 20 decembrie 2011 Soleil de l’Est
Michel Gavaza
1. Bârsan Cornel France
2. Banus Tudor France
3. Danescu Antoinette France
4. Paraschiv Christian France
5. Velicu Petre France
6. Zancu Sergiu France
7. Groza Carmen Belgique
8. Groza Nicolae Belgique
9. Aleksandrov Bogdan Bulgarie
10. Grozdanov Dimitar Bulgarie
11. Timoteev Tsvetan Bulgarie
12. Chirea Viorel Allemagne
13. Cinteanu Mariana Allemagne
14. Ciocoiu Emil Allemagne
15. Hagea Victor Allemagne
16. Iacob Ioan Allemagne
17. Nicolau Mircea Allemagne
18. Botez Doina Italie
19. Moldovan Anka Espagne
20. Anghel I. Gheorghe Roumanie
21. Atanasiu-Delamare Ion Roumanie
22. Baba Dorin Roumanie
23. Beloescu Calin Roumanie
24. Bialcovski Dalia Roumanie
25. Blendea Constantin Roumanie
26. Boca Ilie Roumanie
37. Ciobanu Cristina Roumanie
38. Chira Adrian Roumanie
39. Cioca Dan Roumanie
30. Cosor Viorel Roumanie
31. Costea Gelu Roumanie
32. Craciun Daniel Roumanie
33. Cucerzan Horea Roumanie
34. Diviza Vasile Roumanie
35. Fântânariu Suzana Roumanie
36. Dican Gheorghe Roumanie
37. Gavril Mihail Roumanie
38. Hatmanu Dan Roumanie
39. Ilfoveanu Ana-Ruxandra Roumanie
40. Iordache Mirela Roumanie
41. Iorga Nicolae Roumanie
42. Köteles Robert Roumanie
43. Liciu Lucian Roumanie
44. Mattis-Teutsch Waldemar Roumanie
45. Muresan-Murivale Vasile Roumanie
46. Neamtu Lisandru Roumanie
47. Nutiu Romul Roumanie
58. Pelmus Stefan Roumanie
59. Pop-Negresteanu Vasile Roumanie
50. Preda-Sânc Marilena Roumanie
51. Radovan Ciprian Roumanie
52. Sida Cristian Roumanie
53. Stan Gabriel Roumanie
54. Tolan Vasile Roumanie
55. Vasilescu Corneliu Roumanie
Recent Comments