Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 12 ianuarie 2012, orele 18, la vernisajul salonului internaţional de fotografie „Bicentenar Carol Pop de Szathmári”.

Anul expoziţional 2012 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca debutează cu un eveniment aniversar deosebit: Bicentenarul Carol Pop de Szathmári. Pictor şi fotograf, născut în oraşul nostru în data de 11 ianuarie 1812 (în casa cu nr.17 de pe actuala str. Iuliu Maniu) Carol Pop de Szathmári a făcut primele studii în Transilvania, apoi (1853) a lucrat cu Anton Chladek la Pesta. A călătorit intens în țară și străinătate, de unde a adus numeroase imagini pitorești cu caracter de reportaj, rămânând în istoria artei româneşti drept unul dintre cei mai importanţi artişti documentarişti atât prin activitatea sa de pictor, dar mai ales prin cea de fotograf. Muzeul de Artă Cluj-Napoca deţine în patrimoniul său un număr de 6 lucrări Carol Pop de Szathmári.
Salonul aniversar, organizat de către Asociaţia ArtImage din Cluj-Napoca în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj şi Casa de Cultură a Municipiului Cluj, sub înaltul patronaj al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România va fi găzduit de către Muzeul de Artă din Cluj în iperioada 12-30 ianuarie 2012.

La vernisaj vor fi prezenţi domnul Kelemen Hunor, ministrul al Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, domnul Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj precum şi invitaţi din ţară şi străinătate. Cu acest prilej vor fi înmânate cele 32 premii şi distincţii incluzând Marele Trofeu Carol Pop de Szathmári, 200, acordat de către Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, şi Marele Trofeu ArtImage Cluj-Napoca, originale, realizate de către studentul arhitect Mihai Lupşe.

Pe lângă acest eveniment Clujul va găzdui o serie de evenimente fotografice organizate de Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca şi de alte instituţii clujene.
Astfel, în 10 ianuarie ora 18 la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj va fi vernisată o expoziţie fotografică documentară „Carol Pop de Szathmári, pictor şi fotograf” realizată de către dr. ing. Marian Iancău şi Roxana Cosma, ArtImage, în 11 ianuarie la ora 17 la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, str. Fabricii de Zahăr nr. 51 va fi deschisă oficial Galeria fotografică „Carol Pop de Szathmári” cu expoziţia „Reportaj… la cald”, realizată de către membrii ArtImage precum şi un program artistic oferit de cursanţii şcolii, iar din 13 ianuarie, în fiecare zi, în diverse locuri din Cluj va avea loc câte un eveniment fotografic.

SPONSORI:
Banca Transilvania – principal, TCI Cluj, Dumas Cluj, Bootsvania Cluj, ISDC Cluj, Sepcral Cluj, Coramet Cluj, Pretext Advertising Cluj, Aquaserv Tg.Mures, RxAtelier Bucureşti şi alţii.