Corespondenta din Berlin de la artista Florica Prevenda.

www.floricaprevenda.com


Hamburger Bahnhof-Museum fur Gugenwart-Berlin

Cladire din secolul XIX, gara pana la inceputul secolului XX cand a fost tranformat in muzeu al transporturilor si industriei, in 1996 sub coordonarea arhitectului Josef Paul Kleihues, cladirea de stil neoclasic a devenit muzeu de arta contemporana.
Inca de la intrarea in muzeu, pe fatada exterioara, esti intampinat de o instalatie luminoasa a artistului america Dan Flavin care puncteaza si atrage atentia asupra prezentei muzeului in acel loc, de foarte departe.

Pentru inceput, ma voi opri asupra unei singure expozitii din muzeu:

TOMAS SARACENO
“Cloud Cities”
15 sep 2011 – 15 ian 2012

Indata ce intri in muzeu, o fascinanta instalatie iti acapareaza privirea astfel incat uiti ca trebuie sa mai treci si pe la casa de bilete…
Nascut la Tucuman (Argentina) in 1973, cu studii de arhitectura si arta la Buenos Aires si Frankfur, artistul Tomas Saraceno locuieste la Frankfurt unde dispune de un atelier in apropierea aeroportului.
Impresionanta instalatie a artistului, cuprinde holul central al muzeului si se vrea o imensa gradina suspendata ce combina moduli sub forma de bule de sticla de dimensiuni diferite, inglobati intr-un paenjinis vegetal ingenios, spatii “continand viata” asa cum le numeste insusi artistul.
Vizitatorii pot urca in imensele bule “de apa” ce reprezinta norii, pentru a incerca experienta plutirii in aer intr-o lume a posibilului trai in orase suspendate.
Curatorul expozitiei este Britta Schmitz.

fotoreportaj Florica Prevenda