Henkel Central Eastern Europe (CEE) a acordat pentru a zecea oară Premiul Henkel pentru Artă, care include suma de 7.000 de euro şi două expoziţii individuale – ajungând astfel la o valoare totală de 35.000 de euro. Premiul a fost acordat artistului rus David Ter-Oganyan. Premiul Henkel pentru Tineri Artişti din Austria a fost acordat artistului Stefan Glettler, originar din landul austriac Styria.

Prin această competiţie, Henkel doreşte să contribuie la procesul de integrare europeană şi la cunoaşterea culturală a regiunii Europei Centrale şi de Est. Ne bucurăm şi suntem foarte mândri de reputaţia pe care a câştigat-o acest premiu. În cei 10 ani de la prima ediţie, 4.500 de artişti din peste 20 de ţări din Europa Centrală şi de Est au înscris peste 25.000 de opere de artă”, a declarat Günter Thumser, Preşedintele Henkel CEE, cu ocazia ceremoniei de premiere, ce a avut loc la într-una din locaţiile Muzeului Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (mumok), Viena.

Anul acesta au fost înscrise 870 de lucrări ale tinerilor artişti. Un juriu-expert internaţional format din muzeologi, specialişti în artă, custozi renumţi şi proprietari de galerii l-a desemnat pe David Ter-Oganyan, născut în 1981 în Rostov-pe-Don (Rusia), drept câştigătorul premiului. Premiul Henkel pentru Artă este acordat în colaborare cu mumok şi organizaţia KulturKontakt Austria.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Henkel CEE a acordat şi Premiul pentru Tineri Artişti din Austria, în valoare de 2000 de euro, lui Stefan Glettler, în vârstă de 30 de ani, care a impresionat juriul cu înalta calitate a operelor sale din diferite domenii – pictură, desen şi sculptură.

Printre cei cinci finalişti ai acestei ediţii s-a numărat şi artista Cristina David, câştigătoarea preselecţiei locale din România. Cristina a a fost nominalizată de către juriul internaţional printre cei cinci finalişti cu două instalaţii –  Time Diary şi I, the Most…., la care juriul a apreciat atât faptul că tratau o problematică actuală,  cât şi calităţile vizuale, discursul de profunzime, cu accente sociale şi filozofice. Cristina  a fost felicitată în cadrul festivităţii de premiere de la Viena pentru portofoliul său chiar de către specialistul mumok în artă est-europeană.

Preţuiesc foarte mult extraordinara dedicare de care dă dovadă Henkel în promovarea tinerilor artişti din Europa de Est şi mă bucur că pot acorda acest premiu la mumok”, a declarat Karola Kraus, purtătoarea de cuvânt a juriului şi directorul mumok în cadrul ceremoniei de premiere.

Nominalizarea Cristinei David ca reprezentantă a României pentru următoarea fază a competiţiei s-a bazat pe complexitatea lucrărilor prezentate, precum şi pe faptul că declaraţiile ei artistice au primit deja recunoaştere internaţională. Cristina David este unul dintre cei mai importanţi artişti ai generaţiei ei, cu lucrări care reflectă o manieră foarte specială de “negociere” între istoria personală şi contextul producţiei lor “, a declarat Alina Şerban, preşedinta juriului local din acest an.

Cristina David şi-a început educaţia artistică la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi a continuat-o în cadrul Academiei de Artă din Bergen, Norvegia. Având un background de studii matematice, la Facultatea de Matematică din Bucureşti, Cristina David combină în lucrările sale detaliile ştiinţifice cu cele artistice. Mulţi ani, Cristina s-a concentrat pe arta video, însă în ultimul timp s-a orientat şi spre instalaţie si experiment. Artista are un portofoliu bogat în expoziţii, atât colective, cât şi individuale, în România şi în străinătate.

Lista exclusivistă a caştigătorilor Premiului Henkel CEE pentru Artă a fost inaugurată de către artistul român Dan Perjovschi, în anul 2002. În cei 10 ani scurşi de la primirea premiului, Dan Perjovschi a devenit unul dintre cei mai titraţi artişti contemporani est-europeni, cu expoziţii în cele mai importante muzee şi galerii din lume.

Henkel CEE, cu sediul în Viena, operează în peste 32 de ţări din Europa Centrală şi de Est şi în Asia Centrală. Henkel este un furnizor important de detergenţi, produse pentru îngrijirea locuinţei şi cosmetice, fiind lider pe piaţa produselor cosmetice pentru îngrijirea părului, pe piaţa adezivilor şi pe segmentul de tratamente pentru suprafeţe. În 2010, Henkel CEE a raportat vânzări de 2.880 milioane de Euro şi un total de 9.500 de angajaţi.

Henkel – Excellence is our passion – De peste 130 ani, Henkel este lider global prin mărcile şi tehnologiile din trei domenii strategice – Detergenţi şi produse pentru îngrijirea locuinţei, Cosmetice/Produse de îngrijire personală şi Adezivi Tehnologii. Companie fondată în 1876, Henkel deţine pozitii fruntaşe atât pe pieţele destinate consumatorilor finali cât si pe cele adresate clienţilor industriali cu mărci de top, precum Persil, Schwarzkopf şi Loctite. Henkel are cca 48,000 de angajaţi la nivel global şi a raportat în anul fiscal 2010 venituri de 15,092 miliarde EUR şi un profit operaţional ajustat de 1,862 miliarde EUR. Acţiunile preferenţiale Henkel sunt listate la bursa germană DAX, compania fiind prezentă şi în clasamentul Fortune Global 500.