În luna noiembrie trei mari expoziții domină peisajul muzeul din capitala Austriei: Săptămâna aceasta s-a deschis la Muzeul Albertina o expoziție ce prezintă cele mai importante lucrări ale bine-cunoscutului pictor belgian René Magritte. La Bank Austria Kunstforum iubitorii de artă pot admira încă din 12 octombrie picturile celebrului artist columbian Fernando Botero. În vârstă de 79 de ani, artistul a fost prezent la Viena cu ocazia deschiderii expoziției. Data de 17 noiembrie este de reținut pentru pasionații de fotografie: la această dată este planificată deschiderea expoziției Henri Cartier-Bresson la Kunst Haus Wien.
Rene Magritte și „Principiul Plăcerii“ la Muzeul Albertina
Între 9 noiembrie 2011 și 26 februarie 2012 muzeul Albertina prezintă o cuprinzătoare expoziție dedicată pictorului suprarealist René Magritte, cel care a influențat prin picturile sale tendințele artistice abstracte din prima parte a secolului al 20-lea, dar și arta conceptuală, pop art-ul anilor ’60 și chiar gândirea analitică a artei contemporane. Expoziția de la Viena organizată în colaborare cu Tate Liverpool cuprinde 150 de lucrări importante din toate perioadele de creație ale artistului, alături de alte exponate precum scrieri originale sau materiale foto și de film. Expoziția oferă de asemenea o privire asupra vieții și metodelor de lucru ale lui Magritte. Printre altele analizează legătura dintre picturile lui Magritte și lucrările realizate de acesta – la începutul perioadei sale de creație – pentru industria publicitară.
Prin combinarea banalului cu misteriosul și cu eroticul Magritte creează diferite realități posibile, provocând ochiul privitorului, în modul preconceput al acestuia de a percepe realitatea.
Fernando Botero la Bank Austria Kunstforum
Expoziția ce prezintă 70 de picturi din 1950 până în prezent ale „celui mai columbian dintre artiștii columbieni“ – așa cum s-a autodefinit celebrul pictor și sculpor Fernando Botero – poate fi vizitată în capitala Austriei între 12 octombrie 2011 și 15 ianuarie 2012. După cum afirmă organizatorii este prima expoziție cuprinzătoare, dedicată picturilor lui Botero, organizată în Austria. Expoziția este împărțită în diferite capitole: viața cotidiană în America de Sud, catolicismul, coridele sau parafrazarea unor lucrări celebre din istoria artei – lucrări în care senzualitatea vieții se ciocnește de caracterul trecător al acesteia. Tablourile lui Botero sunt inconfundabile prin personajele lor opulente, chiar supradimensionate, dar și prin cromatica extrem de puternică – un colorit specific Americii Latine.
Henri Cartier-Bresson: „Compasul din interiorul ochiului. America-India-Uniunea Sovietică“
Kunst Haus Wien prezintă în perioada 17.11.2011-26.02.2012 o expoziție dedicată lui Henri Cartier-Bresson, „părintele“ fotojurnalismului modern. Expoziția din capitala Austriei cuprinde lucrările fotografice realizate în calătoriile sale prin India, America și Rusia. Fotografiile ce au ca tema „America“ datează din perioada 1930-1960, accentul fiind pus pe călătoriile din 1946 și 1947, pe care Cartier-Bresson le-a făcut împreuna cu scriitorul Truman Capote, respectiv cu poetul John Malcolm Brinnin. În India Cartier-Bresson a întreprins șase călătorii extinse între 1947 și 1987, fotografiile realizate fiind dovada preocupărilor sale intense cu această țară și cu oamenii de aici. În ianuarie 1948 Cartier-Bresson l-a fotografiat pe Mahatma Gandhi doar cu câteva ore înainte ca acesta să fie asasinat. Cartier-Bresson a fost în același timp primul fotograf străin care a călătorit în Uniunea Sovietica în 1954, în primul an după moartea lui Stalin. Fotografiile realizate în Uniunea Sovietică prezentate alături de cele din America alcătuiesc o contrapunere subtilă a vieții cotidiene din cele două superputeri angrenate în Războiul Rece.
COMPRESS
Recent Comments