A apărut nr. 2-3/2011 al revistei trimestriale ARTA, revistă de arte vizuale editată de Uniunea Artiștilor Plastici din România. In format dublu, cu 240 de pagini de text și numeroase reproduceri color, revista se poziționează ca o tribună profesionistă și reprezentativă a mediului vizual românesc.

Tema numărului dublu actual este pictura neo figurativă românească din anii 2000 încoace. După o relativă absență din prim-planul interesului public în anii 90, pictura a revenit în forță pe scena artistică românească din ultimul deceniu. Adusă de o nouă generație afirmată peste tot în țară (neo-popul bucureștean, școala de griuri de la Cluj etc.), dar și cu succese excepționale în străinătate, această pictură practică un neo-figurativism fotografic și hiperrealist, care vorbește ludic, critic și dezinhibat despre noua realitate care ne înconjoară.

Un alt dosar important al numărului este dedicat participării României la Bienala de la Veneția de anul acesta. Interviuri, eseuri, luări de poziție dezbat relația problematică dintre artiști și curatori în cadrul marilor bienale internaționale.

Scrisă alert, curajos și provocat mai ales de tineri critici și curatori de artă, revista conține și alte rubrici interesante precum: expoziții din țară și din străinătate, eseuri de artă, dosare de artist, anchetă cu pictori, anchetă cu galeriști de artă, istorie artistică recentă, recenzii de cărți și albume de artă, informații despre expozițiile galeriilor UAP din țară, ale galeriștilor privați români și ale ICR-urilor din străinătate.

Revista se va găsi pe piață începând cu 24 octombrie 2011, în librăriile Cărturești și Humanitas și în rețeaua de difuzare de presă Hachette din București și din țară.