Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal prezintă

Ernst Jandl: On stage

30 septembrie – 16 octombrie 2011

vernisaj, joi 29 septembrie, orele 17.00

Sibiu, str. Tribunei, nr.6

orar: marţi – duminică, 10.00 – 18.00

Acum trei decenii şi jumătate, poetul Ernst Jandl (1925-2000), la fel ca un star pop, uimea publicul dincolo de generaţii şi de limitele limbajului. Totul a început pe 11 iunie 1965 la Royal Albert Hall din Londra, pe când austriacul, pe atunci aproape necunoscut, a înnebunit mulţimile.

Jandl a fost un mare iubitor al jazz-ului, ani de zile a lucrat împreună cu solişti de excepţie, cu orchestre precum Vienna Art Orchestra sau bigband-ul Radiodifuziunii nord-germane al lui Dieter Glawischnig – de fiecare dată pregătindu-şi intensiv spectacolele, uneori acribios în pas de metronom, deseori improvizând plin de umor.

Varietatea limbajelor şi a tonurilor din textele sale, de la limbajul de zi cu zi, până la engleză, dialect vienez şi „limba decăzută“ a fost programul său, acea „continuă exersare a libertăţii“ care şi-a găsit expresia în poeziile, proza, piesele radiofonice, de teatru sau film.

Poeziile de sunete şi poeziile vorbite ale lui Jandl trimit la tradiţiile literare ale expresionismului, dadaismului, modernismului radical, în sensul celor ale lui Gertrude Stein.

De autorii aşa-numitului Grup de la Viena, de protagoniştii poeziei concrete şi vizuale pe Jandl l-a legat acea hotărâre de a găsi pe „harta poeziei“ acele pete albe, neocupate, pentru a pătrunde acolo şi a realiza noi experimente şi experienţe cu limbajul.

Textele lui Jandl trebuie citite cu voce tare, trebuie şi văzute – cel mai bine, pe cât posibil, prezentate direct de către Ernst Jandl.

Expoziţia Ernst Jandl: On stage a fost realizată cu ocazia împlinirii a zece ani de la moartea lui şi va prezenta filmări extrem de rare într-un display cu totul neaşteptat.

Expoziţia este finanţată de către Kulturstiftung des Bundes.

Cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, Goethe Institut Bukarest, Pro Helvetia şi Deutsches Kulturzentrum Hermannstadt.