Expozitie foto – „Trafic greu 2”

Loc de desfasurare : Londophone club– Bucuresti, septembrie 2011

Vernisaj si recital – 3 septembrie, dela ora 18.

Aceasta propunere vizuala,in care fotografiei digitale i se alatura pasager si colaje foto sau mixed media, reflecta imagistic o problematica cu preponderenta  social-urbana,fiind in acelasi timp un protest personal cu caracter civico-politic si un martor al starii actuale din Bucuresti, insa si o invitatie la adoptarea unor solutii in plan real.

O capitala (si prin extensie,in aproape intregul mediu urban romanesc) cu mult trafic,mult haos si stress, infrastructuri si drumuri sau trotuare inca mizerabile,halucinante-adesea chiar in plin centrul orasului. Drumul de asfalt e cam la fel cu drumul pe care merge aceasta tara. O impletire adeseori hidoasa a  imaginii vechiului regim cu cel de acum ;aduc in fapt reflectii asupra unor regimuri politice-comunism si capitalism- in egala masura prost intelese la noi. Imaginile doresc sa exprime intr-un mod metaforic,aproape subliminal si starea morala sau psihica a multora dintre noi. Unele rezolvari vizuale trimit la referinte apropiate de psihedelism,onirism si umorul negru. Si ele atat de est-europene..

Pe de alta parte,aproape paradoxal, acest mizerabilism cotidian, din punct de vedere vizual(ca si la neorealisti),are deseori o nota inedita de plasticitate,pe care in special in fotografia o exploateza mai bine.Insotit de o muzica apropiata si eventual cateva imagini in miscare-demersul meu se poate argumenta si mai bine.

Acest demers vizual de protest doresc sa fie printre cele care incita la solutii de schimbare la fata a urbei in care traim pentru ca ea sa nu mai ramana doar din punct de vedere  statistic una europeana. Expozitia este a doua parte din proiectul meu vizual „Trafic greu” (prima expozitie a avut loc in 2009 in libraria-galerie Sigma din Bucuresti,si asemenea traficului, s-a intrerupt la ceva timp dupa deschidere,asa romaneste, din motive „obiective”).

Demersul expozitional este insotit la vernisajul-ce va incepe cu ora 18 ( in 3 septembrie), de un recital muzical al exceptionalului saxofonist Mihai Cornea, un bun prieten si colaborator al meu, care prin inovatii,infuziunile si tremolo-urile sale percutante va intregi si completa viziunea acestui demers vizual.  Muzica uneori chiar mai mult decat arta va face parte din traficul nostru cel bun. Ea imblanzeste mai bine,caci o aude toata lumea,iar saxofonul „tzipa” foarte frumos si sugestiv. Adica se poate circula de minune.

Daniel Craciun, artist vizual