În dimineața zilei de 11 iulie a încetat din viață artistul plastic Alexandru Chira. Artist plastic, profesor universitar și teoretician, a fost o mare personalitate a culturii și artei românești.

Alexandru Chira s-a născut la la 29 octombrie 1947, în satul Tauseni, judeţul Cluj – România. Între 1968 și 1972 a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, din Bucureşti. În timpul vieții a avut un număr impresionant de expoziții personale și de grup atât în România cât și în străinătate. Amintim retrospectiva „De-semnul interior“ în 1992 la ArtExpo, personala la Centrul Cultural Român – New York în 1984, etc. În 1994 a început lucrul la ceea ce poate are să rămână capodopera sa, Ansamblul Monumental “De-semne spre cer, pentru ploaie si curcubeu”, de la Tăușeni, jud.Cluj, considerat de critica de specialitate ca fiind cea mai importantă lucrare contemporană de această factură din România. De-a lungul timpului a primit mai multe premii și distincții, a ocupat funcții de conducere în cadrul UAP. Între 2000 și 2004 a fost șeful Catedrei de Pictură de la București.

Personalitatea lui Alexandru Chira s-a manifestat plenar și perfecționist în toate domeniile pe care le-a atins, de la activitatea de pictor și artist vizual până la cea de profesor și teoretician.

În data de 11 iulie ora 14.00, trupul neînsuflețit va fi depus la capela bisericii Silvestru unde prietenii, colaboratorii și foștii studenți își pot lua rămas bun până la ora 20.00.

Înmormântarea va avea loc pe 12 iulie la ora 12.30 în satul Bălteni – zona Periș. Pentru cei ce vor să asiste la înmormântare, ca indicații, pe DN1 București-Ploiești în zona km 30 este o statuie și un indicator la stânga pentru direcția Periș. Localitate reper: Scroviștea.

www.alexandruchira.ro

Mai multe informații,

Nona Șerbănescu – 0721 740 703