Corespondenta din New York de la Florica Prevenda

The Young Architects Program a fost creat in anul 2000  de catre MoMA si MoMA PS1 si este o competitie anuala care da ocazia tinerilor arhitecti sa construiasca proiecte in curtea MoMA PS1. Proictul castigator este pus in practica la inceputul verii, obiectivul acestuia fiind creerea unui spatiu de recreere pe timpul verii in incinta muzeului. Duminica 19 iunie a avut loc accesul publicului in curtea PS1 unde a fost construit proiectul.
Proiectul castigator din acest an se numeste HOLDING PATTERN.
Initiatorii “Holding Pattern” au pornit proiectul prin vizitarea scolilor, librariilor, postelor, parcurilor si a altor institutii de utuitate publica din vecinatatea PS1, intreband pe fiecare de ce anume duce lipsa in dotarea spatiilor. Rezultatul a fost o impresionanta lista de obiecte despre care nu gandisera inainte de a porni la elaborarea proiectului,  dar cu care au incercat sa creeze mai apoi  spatiul de relaxare din curtea PS1.
La sfarsitul verii, cand proiectul va fi inchis, toate obiectele incluse vor fi donate  institutiilor vizitate si care si-au exprimat dorinta de a avea un obiect sau altul.

Ca persoana care vine dintr-o tara ca a noastra, vazand proiectul, am concluzionat urmatoarele: pe de o parte, in ani de criza ei cauta solutii care sa nu solicite bugetul mai mult decat probabil isi permit, iar pe de alta parte, incercarea muzeului de a-si atrage de partea lui vecinii din cartier (in cazul de fata Queens),  prin includerea neceitatilor acestora intr-un proiect desfasurat sub egida sa, ( nu se stie niciodata cand acestia pot devenii sponsori in viitor)…

foto Florica Prevenda www.floricaprevenda.com