Dorințe pentru Japonia / Wishes for Japan

10-30 iunie 2011

Artist: Maria Be

Curator: Simona Vilău

În fața dezastrului suntem cu toții egali. Dar reacționăm diferit. De la sentimentul copleșitor de neputință până la dorința nebunească de a întoarce timpul înapoi, pentru ca cele întâmplate să nu se fi întâmplat.
Și totuși, s-au întâmplat.
Dacă am fi trăit în alt secol, veștile ar fi ajuns la noi târziu, iar copiii noștri ar fi citit despre ele prin cărțile de istorie. Dar trăim timpuri în care totul se întâmplă “live”, iar vecinătatea s-a extins la nivel planetar. Nici dacă ne-am dori, n-am mai putea ignora evenimentele care se petrec pretutindeni în lume. Iar veștile ajung la noi însoțite de imagini care ne găsesc adesea nepregătiți, ne zguduie, ne copleșesc, ne bântuie.
Printre imaginile care m-au bântuit, după dezastrul din Japonia, au fost și unele venite din cu totul altă parte. La început s-au strecurat pe nesimțite, apoi au devenit din ce în ce mai clare, mai insistente. Erau imagini, dar de altă natură, nu le vedeam cu ochii, nici măcar cu cei ai minții, mai degrabă le simțeam. Uneori le percepeam ca pe niște lumini, alteori ca pe niște fluturi sau păsări albe care pluteau în jurul meu, ridicându-se spre cer.
Am început să pictez, ca pentru a înțelege ce se întâmplă. În mod firesc, am început să pictez copii, pentru că este modalitatea de expresie care îmi este cea mai la îndemână. Apoi, pe neașteptate, totul a luat o întorsătură dramatică. Nu mă mai puteam opri. Mă trezeam noaptea, obsedată de nevoia de a picta acei copii care voiau să se nască, voiau cu insistență să fie, pentru că aveau ceva important de spus.
Astfel am înțeles dintr-o dată ce erau acele imagini inițiale, acele lumini: Dorințe. Dorințele întregii lumi pentru Japonia lovită de soartă. Dorințe, așa cum se nasc ele firesc în orice ființă umană, atunci când ajunge față în față cu nenorocirea altuia. Dorințe de protecție, de sprijin, de ajutor, dorințe de bine…

Iată cum a luat ființă ceea ce am numit “Dorințe pentru Japonia”.  (Text de Maria Be)

Maria Be (n. 1967, București)

În 2010 a absolvit UNAB, la secția de Pictură, după ce ani de zile a fost autodidactă. Face parte din proiectul Întâlniri cu desene, iar maniera sa de lucru este una profund realistă. O redutabilă acuarelistă și desenatoare, temele Mariei Be sunt deseori legate de universul interior al copiilor, nu întotdeauna vesel și idilic.
www.between-caterpillar-and-butterfly.blogspot.com

Acest proiect este posibil cu sprijinul S.C. Generali Asigurări S.A.

Evenimentul se va inaugura de NAG#5 și va putea fi vizionat până la orele 4:00 a.m. (10-11 iunie 2011)

NOAPTEA ALBĂ A GALERIILOR – NAG#5 // 10 IUNIE 2011 // BUCUREȘTI-CLUJ Programul NAG Bucuresti va prezintă evenimente de artă contemporană din 54 de galerii și spații alternative reunite pe harta NAG disponibilă în fiecare locație a evenimentului și în format downloadabil pe site.
Detalii, informații, noutăți pe www.noapteagaleriilor.ro. // facebook / Noaptea Alba a Galeriilor // twitter / NAG_RO

Program de vizitare: luni – duminică 13:00 – 19:00

LC Foundation – Centru de Artă Contemporană
Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, București
www.lcfoundation.ro
[email protected]

Parteneri: Domeniile Ostrov, Trado Advertising

Parteneri media: Agentia de carte, Radio România Cultural, Senso TV Arte, Time Out București, Ginger Group, Modernism.ro, Veioza Arte.ro, Revista Artclue, Metropotam.ro, ArtBoom.ro, Revista TATAIA, Revista ARTA, The Temporary, Cronica de Vineri