Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Galeria Casa Matei vă invită luni, 30.05.2011, ora 18:00, la evenimentul expoziţional cu numărul 9, ultimul, din cadrul Competiţiei “Expo Maraton”, competiţie adresată studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Cei doi expozanţi aflaţi în competiţie, faţă în faţă, în cele două săli ale Galeriei Casa Matei sunt Marta Palii, studentă la Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, anul III, cu proiectul artistic “Keep Quiet” şi Roxana Flentea, studentă la Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, anul I, cu proiectul artistic “ Realitate vs. Realităţi Paralele, Poziţionare în timp şi spaţiu”.

MARTA PALII prezintă în proiectul “Keep Quiet” ideea socialismului ca o filozofie politică şi influenţele lui in societate. Proiectul decodează mesajul din posterele ruseşti, sloganele şi clişeele utopice folosite şi gestionate politic.

Posterul sovietic este o asociere a ideii de realitate şi a iluziei realităţii. Acesta este un mijloc de propagandă şi de manipulare a maselor. Simbolurile promovate şi introduse în postere sunt amprenta subtilă a realităţii celui ce conduce şi supune. Pentru majoritate, în timp, aceste simboluri au devenit lipsite de valoare.

Artista reconstruieşte cu atenţie analitică un univers al mentalitaţilor, al comunicării subliminale şi al manipulării maselor.

ROXANA FLENTEA prin conceptul ” Realitate vs. Realităţi Paralele, Poziţionare în timp şi spaţiu” porneşte de la filmul “The Butterfly Effect”, însă nu are ca idee directă conceptul menţionat. Se referă mai mult la un punct de vedere asupra realităţii şi încercarea de a controla realitatea prin intervenţia oarecum directă şi prin schimbarea ei radicală. “Pornind de la acest film, caut o poziţionare, din punct de vedere vizual, în abundenţa realităţilor înconjurătoare cu care iau contact”. Stop-cadrele alese sunt sugestive din acest punct de vedere, deoarece acestea sunt fragmente ce surprind pendularea individului între diferite perioade temporar-mentale, cu efect asupra realităţii fizice. Acestea corespund pendulării individuale între diferitele tipuri de realităţi, fie ele de ordin psihologic, spiritual sau fizic.

Pentru că marele premiu al competiţiei va fi o vizită de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Veneţia şi se va desemna pe baza voturilor publicului, Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele menţionate mai sus şi să decideţi câştigătorul.