În această perioadă Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ Bucureşti împlineşte 75 de ani de la înfiinţarea sa, prilej pentru acţiuni culturale de excepţie de la care nu puteau lipsi, ca invitaţi, păstrătorii tradiţiilor şi obiceiurilor din judeţul Olt. Astfel, vineri 20 mai 2011, în cadrul Zilei Comunităţilor, între orele 11,00 şi 16,00 în organizarea Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt şi a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina are loc „Tabăra de o zi pentru copii“, acţiune coordonată de Valeru Ciurea, referent de specialitate în cadrul CJCPCTC Olt şi care cuprinde:

ateliere deschise cu elevi ai clasei externe a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina coordonaţi de profesorul, creatorul popular şi cunoscut colecţionar Constantin Niţu de la Cornăţelu – Poboru. În cadrul gospodăriei Măldăreşti, treizeci de copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale vor face demonstraţii de ţesut, cusut, realizare de obiecte de podoabă, realizare de opinci şi multe alte activităţi pe care le fac la cursuri.
sesiunea de comunicări ştiinţifice „Nicolae Fulga“ în cadrul căreia specialişti etnografi dar şi studenţi la facultăţile de profil vor prezenta lucrări pe tema „Interferenţe în cultura populară din Oltenia şi Muntenia “;

la ora 12,00 în Hanul La barieră va avea loc vernisajul expoziţiei „Uliţa copilăriei“ a artistului plastic Andreea Vlăduţ;
după vernisaj va avea loc prezentarea cărţilor editate şi tipărite în ultima perioadă la Editura tradiţiioltene.ro a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt („Meşteşuguri şi meşteşugari. Dumitru Liceanu şi Ionel Cococi – cojocul şi ceramica de Vădastra“, autori Cristina Logofătu, Valeru Ciurea; „Ouăle de Paşti de la Oboga“, autor dr. Corina Mihăescu) precum şi cartea „Lumea satului“ autor George Smarandache, apărută la Editura Casa Ciurea, Slatina. Vor mai fi oferite publicului pliante de prezentare a meşteşugurilor şi creatorilor populari ce îşi desfăşoară activitatea în judeţul Olt.
Activităţile vor continua în curtea gospodăriei Măldăreşti până la ora 16,00.
Aveţi în ataşamentul e-mailului afişul general al manifestării, afişul şi pliantul expoziţiei Andreei Vlăduţ.

Valeru Ciurea,

referent de specialitate CJCPCTC Olt, (telefon contact: 0742065379)

fotoreportaj Lucian Muntean