Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Galeria Casa Matei vă invită joi, 05.05.2011, ora 18:00, la cel de al doilea eveniment expoziţional din cadrul Competiţiei “Expo Maraton”, competiţie adresată studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Cei doi expozanţi aflaţi în competiţie, faţă în faţă, în cele două săli ale Galeriei Casa Matei sunt ALEXANDRU NICOARĂ, student la Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, anul III, cu proiectul artistic “Atelier” şi GEORGE CRÂNGAŞU student la Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, anul II, cu proiectul artistic “101620” .
ALEXANDRU NICOARA dezvoltă, cu mult curaj şi rafinament, conceptul “Atelier”. Proiectul artistic propus are la bază mecanismul şi principiile unei strategii personale a ideii de “muncă pe etape” având ca subiect de cercetare “spaţiul”. În lucrările lui Alexandru se simte tratarea graduală a aspectului figurativ de formă şi conţinut, prin care dezvoltă o reprezentare tridimensională a spaţiului, cercetarea plecând de la realitatea nealterată. Treptat, se detaşează de caracterul tridimensional şi implicit de realitatea pură în favoarea bidimensionalului şi a unei realităţi plastice, personale, transfigurate, având ca miză experimentul plastic în culoare. Nu se detaşează abrupt de realitatea subiectului ce-l preocupă, “Atelier”, însă acesta pierde treptat starea banală în favoarea celei transfigurate, ireale. Spaţiul poate să existe sau nu. Acest lucru contează mai puţin, deoarece miza este aceea de a oferi privitorului altceva decât ceea ce vede în mod obişnuit într-un atelier, un spectacol vizual, în care materia joacă un rol fundamental.
GEORGE CRÂNGAŞU propune un proiect artistic “101620” care are ca şi punct de plecare trei concepte: cel de Prezervare, de Texturare şi de Înfrumuseţare.
Proiectul “101620” se concretizează printr-o serie de obiecte, construcţii, o încercare curajoasă de contextualizare a nevoii, necesităţii umane de a arhiva şi de a construi astfel o istorie declanşată de contactul individului cu obiectele prezervate în anumite momente şi contexte. Obiectele, construcţiile, se concretizează prin demersul şi rezultatul urmărit, arhivarea, fiind o sumă a prezervării – texturării – înfrumuseţării. Cele trei concepte au ca obiectiv fundamental exploatarea şi explorarea faunei sub cele mai variate şi inedite aspecte. Obiectele rezultate sunt asocieri spectaculoase de forme şi culori, mixaje noncomformiste ale diferitelor părţi, structuri anatomice de schelete animaliere, transfigurări dinamice ale realităţii.
Scopul principal al manifestărilor artistice inţiate prin concursul “Expo Maraton” este de a genera o platformă de lansare pentru tinerii artişti şi de a-i motiva pe aceştia în a crea un dialog cu publicul larg. Evenimentul se doreşte a fi mediatizat în cadrul UAD, în presa, radioul şi televiziunea locală, dar şi pe reţeaua de socializare Facebook.
Marele premiu al competiţiei va fi o vizită de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Veneţia şi se va desemna pe baza voturilor publicului. De asemenea, sponsorul oficial al evenimentului, Banca Transilvania, oferă două premii speciale.
Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele lunii mai şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.
Recent Comments