Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal prezintă

Jana Kuznetsov, Paradisul lui Baddy Dolly Jane, triptic, lambda print, 89.1x 21cm, 2011, courtesy Jana Kuznetsov

Jana Kuznetsov/ In a Mirror Invisible – Baddy’s Paradise

6 mai – 10 iunie 2011

vernisaj, vineri 6 mai, orele 17.30

Sibiu, str. Tribunei, nr. 6

orar: marţi – duminică, 10.00 – 18.00

Prin discursul artistic care se adresează mai multor niveluri ale realităţii, cu accent major pe relaţia cu publicul şi contextul socio-politic, Jana Kuznetsov problematizează statutul actual al artei produse în sud-estul Europei, redusă de multe ori, dintr-o comoditate conceptuală, la fetişismul postcomunist şi masochismul pieţei de artă.

În ultimii ani, artista şi-a creat o serie de identităţi – ziarista Jana Kuznetsov, curatorul Jana Kuznetsov, diva Jana Kuznetsov, artistul necunoscut Jana Kuznetsov – personaje care aveau misiuni artistice clare, prestabilite, ţintind mereu la triumful artei angajate şi autentice, departe de mecanismele ascunse de putere şi de strategiile de promovare.

Baddy Dolly Jane, unul dintre alter-ego-urile artistei, se prezintă ca fiind cea mai cunoscută artistă contemporană, câştigătoare a numeroase premii şi concursuri de artă, cu vânzări record la licitaţii, reprezentată în colecţiile marilor muzee. Baddy Dolly Jane este radicală, activistă, incoruptibilă, devenind de multe ori distructivă în demonstraţiile sale. Pentru Baddy Dolly Jane, anarhia nu este un concept teoretic, este o realitate. Baddy Dolly Jane intervine neaşteptat atunci când într-un context artistic stabil şi profesionist apare un derapaj de expresie sau de interpretare.

Pentru a dezbate regulile artei într-un mediu pozitiv şi plin de inspiraţie, Jana Kuznetsov a înscenat pentru Baddy Dolly Jane un spaţiu primordial de creaţie, reflecţie, şi decizie, o grădină a paradisului compusă după regulile peisajelor arcadiene. În acest cadru vor fi prezentate documentaţiile unor performance-uri ale artistei, alături de arhiva personală de fotografie a lui Baddy Dolly Jane.

Performance-ul susţinut de Baddy Dolly Jane în deschiderea expoziţiei va testa capacitatea de reacţie şi de decizie a publicului, cu scopul de a-i deconstrui, chiar şi într-o mică măsură, obiceiurile vizuale.

Jana Kuznetsov (n. 1987, Moscova). Trăieşte şi lucrează la Stuttgart (DE) şi la Londra (GB). Jana Kuznetsov a absolvit în 2008 Academia de Artă din Viena (AT), fiind studentă în clasele profesorilor Daniel Richter şi Harun Farocki. Lucrările sale au fost prezentate în special în Germania, la Bahnwärterhaus/Villa Merkel, Esslingen, la Galeria de Stat din Stuttgart sau la Academie der Künste din Berlin.

Proiectul este susţinut de ifa Stuttgart.

Adriana Jebeleanu, Studiu pentru performance, 2011, courtesy Adriana Jebeleanu

Adriana Jebeleanu/ The Outer Body

6 – 22 mai 2011

vernisaj vineri 6 mai, orele 17.00

Sibiu, str. Tribunei, nr. 6

orar: marţi – duminică, 10.00 – 18.00

Antrenată ca pictor, Adriana Jebeleanu propune, într-un context post-grunge, un discurs extra-pictural. Pictura devine doar un mijloc. O reducţie radicală impune o obiectivitate optică, atât pentru corporalitatea, cât şi pentru arta ei.

Adriana Jebeleanu se foloseşte de propriul corp ca subiect, obiect şi mediu, îşi explorează limitele şi transformă emoţional amintirile din copilărie, schiţele violente, visele, elementarul. Arta astfel produsă stă sub semnul inspiraţiei. Proclamarea instinctului devine realitate adevărată. Subiectul fiecărei lucrări devine un concret maxim al corporalităţii ei.  Desprinderea se face prin joc, prin semn. Alte metode, şi mai ales o altă formalitate pentru a lăsa istoria şi memoria în offside.

În Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, pe lângă o selecţie de lucrări mai vechi, artista va prezenta două filme noi: The 9th Cromozome, un interviu despre genetică şi feminitate cu prof. Sue Povey de la University College din Londra, şi Portretul unui om de ştiinţă, un video poetic, auto-reflexiv inspirat de viaţa tatălui ei. În performance-ul din deschiderea expoziţiei, Adriana Jebeleanu îşi va induce starea de somn, în care va rămâne timp de trei zile. Interesul artistei este de a dezvălui conţinutul performance-ului în imagine, limbaj, gest şi obiect. Tematizarea şi produsul demersului artistic devin posibilităţi pentru prezentarea şi mijlocirea istoriei, memoriei, corpului.

Adriana Jebeleanu (n. 1975, Cluj-Napoca) a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Victor Ciato. Trăieşte şi lucrează la Cluj şi Modena (IT). A expus la Muzeul de Artă din Cluj, la Galeria 42 din Modena, la Galerie Binz & Kraemer din Köln (DE), la KABE Contemporary din Miami (US). Artista este reprezentată de Galeria Anca Poteraşu din Bucureşti.