FESTIVALUL INTERNATIONA DE FOARTE SCURT-METRAJ „TRES COURTS”
A 13-a editie va avea loc pe 6 mai 2011, de la ora 18.00, la Iasi !

INTRAREA LIBERA

O nouă ediţie a deja bine cunoscutului Festival Internaţional al Filmului de Foarte Scurt-Metraj „Très Courts” va avea loc vineri, 6 mai, şi la Iaşi.

Proiecţia-maraton va începe la ora 18.00, în sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou.

Unic în lume, acest Festival promovează filmele de foarte scurt-metraj, de maxim 3 minute, realizate de profesionişti confirmaţi sau de talente încă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Aceasta nu îl împiedică însă să fie un eveniment mondial inovator, care aduce în atenţia publicului numeroase tinere talente şi promovează diversitatea culturală, de la Paris la Singapore, trecând prin Iaşi, Rio, Tel Aviv şi Ramallah. Anul acesta, mai multe oraşe noi s-au alăturat reţelei, precum Bratislava, Bistriţa sau Sighişoara.

De ce Très Courts ?

Forma cinematografică XXS, accesibilă unui public foarte larg, permite descoperirea unor noi talente din întreaga lume. Ea se pretează unei difuzări foarte largi, pe toate suporturile: de la telefonul mobil, la marele ecran, trecând prin televiziune şi Internet.

Cum se desfăşoară?

Competiţia internaţională compusă din 46 de foarte scurt-metraje este difuzată în aceeaşi în întreaga lume (aproape 70 de oraşe participante din 15 ţări). Timp de 3 zile, fiecare ţară organizează, în funcţie de preferinţe, alte proiecţii care pot pune în valoare talentele locale prin intermediul unor selecţii proprii de filme. Mai mult decât atât, publicul poate vota filmele preferate.

Care sunt selecţiile Festivaluli?

Competiţia internaţională

Festivalul Internaţional „Très Courts” propune o selecţie internaţională în competiţie, regrupând 46 de filme din 17 ţări. Toate respectă aceeaşi regulă: nu depăşesc 3 minute (fără generic). Toate genurile sunt prezente: ficţiune, animaţie, documentar, experimental…

Paroles de Femmes

La iniţiativa Très Courts Montpellier, cu susţinerea oraşului Montpellier şi a Delegaţiei regionale pentru drepturile femeii şi egalitatea în şanse Languedoc-Roussillon,  regizoarele sunt aduse în lumina reflectoarelor,  prin organizarea, pentru al treilea an consecutiv, a unei competiţii speciale rezervate filmelor realizate de femei sau având ca temă femeia.

„Around the Très Courts” România

Programele „Around the Très Courts” regrupează, în afara selecţiei internaţionale, filme create la nivel local, dorind să aducă în faţa publicului tineri realizatori din regiune.

Astfel, spectatorii din Iaşi vor putea să descopere 20 de foarte scurt-metraje realizate de tineri regizori români. Aceste filme au fost selecţionate din peste o sută de producţii primite de echipa Festivalului din toate colţurile României. Ele se vor afla fi în competiţie pentru premiile oferite de Orange, sponsor al Festivalului în ţara noastră. De asemenea, spectatorii vor avea posibilitatea de a-şi vota favoriţii, care vor fi răsplătiţi cu Premiul naţional al Publicului.

Très Courts Familial

O selecţie internaţională dedicată copiilor, pentru a-i incita să descopere filmul foarte scurt.

Festival International des Très Courts în România

Livrat la cheie, gândit pentru a fi organizat oriunde în lume, Festivalul Internaţional des Très Courts este un spaţiu de difuzare inedit care creează veritabile legături între culturi. În acest scop, se încurajază crearea de parteneriate.

România participă la Festivalul de Foarte Scurt-Metraj „Très Courts” din 2007. Anul acesta, 25 de oraşe româneşti găzduiesc evenimentul, printre care şi Iaşul, ţara noastră fiind astfel ţara cu cel mai mare număr de oraşe  în Festival.

În ţara noastră, difuzarea Festivalului se bazează în mare parte pe reţeaua culturală a Ambasadei Franţei: Centrele Culturale Franceze din Cluj, Iaşi şi Timişoara, Alianţele Franceze din Piteşti şi Braşov, precum şi Institutul Francez de la Bucureşti.

Diferite instituţii sunt implicate în organizarea festivalului la nivel local: centre culturale, case de cultură, asociaţii culturale şi de tineret, biblioteci, primării şi consilii locale, muzee, inspectorate şcolare. Această diversitate permite atragerea unui public divers: mediul francofon şi francofil, tineri români, mediul asociativ al cinefililor, studenţi şi mediul artistic.

Centrul Cultural Francez din Cluj este iniţiatorul şi coordonatorul acestui festival în România, Moldova, Ungaria şi, pentru prima dată anul acesta, în Slovacia.

O reţea şi un sponsor

Larga difuzare a festivalului este posibilă datorită susţinerii oferite de ORANGE Romania, sponsorul naţional, şi a mobilizării reţelei culturale franceze în România, Moldova şi Slovacia. În Ungaria, Festivalul se bazează pe instituţii culturale locale.

Mai multe informaţii

Pentru mai multe informaţii despre Festivalul internaţional de foarte scurt metraj Très Courts şi despre filmele în competiţie, vizitaţi site-ul oficial al festivalului în România www.trescourt.ro sau site-ul internaţional www.trescourt.com