A 13a ediţie va avea loc din 6 în 8 mai 2011 în Franţa, România şi în întreaga lume !

Unic în lume, acest festival promovează filmele de foarte scurt metraj, de maxim 3 minute, realizate de profesionişti confirmaţi sau de talente încă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Aceasta nu îl împiedică însă să fie un eveniment mondial inovator, care aduce în atenţia publicului numeroase tinere talente şi promovează diversitatea culturală, de la Paris la Singapore, trecând prin Cluj-Napoca, Rio, Tel Aviv şi Ramallah. Anul acesta mai multe oraşe noi s-au alăturat reţelei, precum Bratislava, Bistriţa sau Sighişoara.

De ce acest festival Très Courts ?

Această formă cinematografică XXS, accesibilă unui public foarte larg, permite descoperirea de noi talente de pe tot întinsul lumii. Ea se pretează unei difuzări foarte largi, pe toate suporturile : de la telefonul mobil la marele ecran, trecând prin televiziune şi internet.

Cum se desfăşoară ?

Competiţia internaţională compusă din 46 de foarte scurt metraje este difuzată simultan în întreaga lume (aproape 70 de oraşe participante din 15 ţări). Timp de 3 zile, fiecare ţară organizează, în funcţie de preferinţe, alte proiecţii care pot pune în valoare talentele locale prin intermediul unor selecţii proprii de filme. Mai mult decât atât, publicul poate vota filmele preferate.

Care sunt diferitele selecţii ?

Competiţia internaţională

Festivalul internaţional Très Courts propune o selecţie internaţională în competiţie, regrupând 46 de filme din 17 ţări. Toate respectă aceeaşi regulă : nu depăşesc 3 minute (fără generic). Toate genurile sunt prezente : ficţiune, animaţie, documentar, experimental…

Paroles de Femmes

La iniţiativa Très Courts Montpellier, cu susţinerea oraşului Montpellier şi a Delegaţiei regionale pentru drepturile femeii şi egalitatea în şanse Languedoc-Roussillon,  regizoarele sunt aduse în lumina reflectoarelor,  prin organizarea pentru al treilea an consecutiv, a unei competiţii speciale rezervate filmelor realizate de femei sau având ca temă femeia. O selecţie emoţionantă.

« Around the Très Courts » România

Programele Around the Très Courts regrupează în afara selecţiei internaţionale, filme create la nivel local, dorind să aducă în faţa publicului tineri realizatori din regiune.  Astfel, spectatorii din România vor putea să descopere 20 de foarte scurt metraje realizate de tineri regizori români. Aceste filme au fost selecţionate din peste o sută de producţii primite de echipa festivalului din toate colţurile României. Ele vor fi în competiţie pentru premiile oferite de Orange, sponsor al festivalului în ţara noastră. De asemenea, spectatorii vor avea posibilitatea de a-şi vota favoriţii, care vor fi răsplătiţi cu Premiul naţional al Publicului.

Très Courts Familial
O selecţie internaţională dedicată copiilor, pentru a-i incita să descopere filmul foarte scurt.

Le Festival International des Très Courts în România

Livrat la cheie, gândit pentru a fi organizat oriunde în lume, Festivalul Internaţional des Très Courts este un spaţiu de difuzare inedit care creează veritabile legături între culturi. În acest scop, încurajăm crearea de parteneriate.

România participă la Festivalul de foarte scurt metraj Tres Courts din 2007. Anul acesta, 25 de oraşe româneşti găzduiesc evenimentul, ţara noastră fiind astfel ţara cu cel mai mare număr de oraşe  în festival.

În ţara noastră, difuzarea festivalului se bazează în mare parte pe reţeaua culturală a Ambasadei Franţei : Centrele culturale franceze din Cluj, Iaşi şi Timişoara, Alianţele franceze din Piteşti şi Braşov, precum şi Institutul francez de la Bucureşti.

Diferite instituţii sunt implicate în organizarea festivalului la nivel local : centre culturale, case de cultură, asociaţii culturale şi de tineret, biblioteci, primării şi consilii locale, muzee, inspectorate şcolare.  Această diversitate permite atragerea unui public divers : mediul francofon şi francofil, tineri români, mediul asociativ al cinefililor, studenţi şi mediul artistic.

Centrul cultural francez din Cluj este iniţiatorul şi coordonatorul acestui festival în România, Moldova, Ungaria şi pentru prima dată anul acesta în Slovacia.

Oraşele Très Courts din regiune

+ Bratislava, Košice şi Banská Bystrica în Slovacia

O reţea şi un sponsor

Larga difuzare a festivalului este posibilă datorită susţinerii oferite de ORANGE Romania, sponsorul naţional şi datorită mobilizării reţelei culturale franceze în România, Moldova şi Slovacia. În Ungaria, Festivalul se bazează pe instituţii culturale locale.

Mai multe informatii

Pentru mai multe informaţii despre Festivalul internaţional de foarte scurt metraj Très Courts şi despre filmele în competiţie, vizitaţi site-ul oficial al festivalului în România www.trescourt.ro sau site-ul internaţional www.trescourt.com

Dispunem şi de filme exploatabile pentru TV sau internet şi de un trailer al festivalului. Va rog sa ne contactati daca sunteţi interesaţi.

Contact presă Festival International des Très Courts Romania

Raluca Ghervan  – Coordonator Très Courts Romania, Moldova, Ungaria, Slovacia

Tel. : 0745 396678       Mail : [email protected] ; [email protected]