Încă un nume important se anunţă în lista artiştilor ediţiei cu numărul cinci a International Romani Art Festival. Binecunoscutul grup maghiar, Mitsoura,  revine pe scena IRAF, în seara de 18 iunie.

“Este un proiect prea bun pentru a nu fi aratat şi clujenilor. IRAF expune cultura romă în impostaze uimitoare, iar Mitsoura este poate cel mai bun exemplu de a arăta cât de departe pot fi duse limitele unei tradiţii. Iar asta nu doar de dragul de a le depăşii, ci într-un mod authentic extraordinar. Mitsoura îţi dă acea vibraţie anume, pe care puţini artişti reuşesc să o transmită” Emilia Păunescu – vice-preşedinte Asociaţia Culturală Turn.

Mitsoura este un proiect muzical unic care îmbină muzica romă maghiară cu rădăcinile orientale rezultând un amestec uimitor pe care ei îl numesc “progressive electro world beat project”. Această abordare inedită a stilului şi preocuparea pentru complexitatea artistică sunt caracteristici care transformă Mitsoura într–una dintre cele mai ilustre grupuri muzicale est–europene de talie mondială.

Cu o libertate artistică impresionantă, în care percuţiile indiene se împacă de minune cu ţambalul şi corzile balcanice, dar şi cu soundul electronic sau efectele vizuale progressive, Mitsoura oferă muzicii tradiţionale o identitate nouă, prin care au reuşit să atragă atenţia publicului tânăr asupra valorilor culturii rome.

Amprenta caracteristică a trupei este dată în primul rând de vocea inconfundabilă şi talentul unic al solistei trupei, Monika (Mitsou) Miczura, considerată ca fiind una dintre cele mai bune cântăreţe de muzică romă din lume. Cu un palmares bogat în care se număra, printre altele, colaborări cu regizorul francez Tony Gatlif în producţii ca Gadjo Dilo sau Swing, turnee mondiale alături de Gipsy Kings sau Fanfara Ciocârlia, vocea Mitsourei poate fi auzită deja în peste 100 de înregistrări din întreaga lume. Personalitatea sa artistică greu de cuprins în tipare a făcut ca Mitsou să fie desemnată “Femeia Anului” în 2002 de către revista Cosmopolitan.

International Romani Art Festival se desfăşoară la Cluj, în perioada 16 – 19 iunie. Ca în fiecare an, IRAF îţi oferă patru zile pline cu peste 100 de artişti şi artizani din toată lumea, alături de care să te bucuri de un mix colorat de genuri şi forme, de la muzică, dans, teatru, film, fotografie, prezentare de carte, workshopuri, dezbateri, până la street performance şi acţiuni în cadrul penitenciarului.

Din motive obiective, şi anume în vederea evitării suprapunerii IRAF cu un alt eveniment local, organizatorii International Romani Art Festival au decis modificarea datei festivalului din 23-26 iunie în 16-19 iunie.

Mai multe detalii despre ce mai vezi şi asculţi la IRAF, cât şi informaţii despre program, bilete, cazare şi reguli de acces în festival găseşti pe www.iraf.ro.

International Romani Art Festival este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală TURN, în colaborare cu Bu Bu Bookinghouse and Events.

This is a friendship of a beautiful beginning!

Asociaţia Culturală TURN

www.iraf.ro

www.myspace.com/turniraf

http://twitter.com/IRAFest

www.last.fm/user/turniraf