LA TEMPESTA/THE TEMPEST/FURTUNA

18 aprilie – 7 mai 2011

LC Foundation – Centru de Artă Contemporană

Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, București

Artist: Ioana Ursa

Texte de: Simona Vilău și Alexandru Davidian

De la Giorgione – lucrare de referință – La Tempesta/Furtuna cca. 1508, colecția Galleria dell’Accademia din Veneția (amintind pe traseu, cu rol de citat cultural, opera dramaturgică cu titlu omonim de William Shakespeare, datată 1610-11), până la cele mai recente dezastre naturale din Japonia (Fukushima – 2011), astfel s-ar putea încadra geografic și referențial universul artistei Ioana Ursa, univers „îmbrăcat” în catifea și dantelă, cu miros de naftalină și parfum Marina de Bourbon.

Vorbim despre o lume paralelă, cu o deschidere generoasă spre cer, munte și mare, în care se rătăcesc personaje stranii, adeseori subversive. Iar melancolia, ce devine un „zâmbet secundar” în acest desant de sentimente suprapuse, contradictorii și intense, capătă fluiditatea unor aripi-pelerină, ce îmbracă cu delicatețe umbra unui autor-privitor. (Simona Vilău)

Nostalgia ei este precum cea a Elisabetei de Wittelsbach (Sissi), care, atunci când atingea momentul insuportabil al angoasei, se retrăgea în natură, în apropierea copacului din Gödöllö, a mării, sau se arunca în brațele somnului, cu ajutorul calmantelor. Același lucru îl face și Ioana Ursa, dându-ne de înțeles că ea și personajele picturilor sale nu aparțin acestei lumi, că marea, văile și norii îi sunt duhovnici, iar copacul, florile, grădina îi sunt confidenți și prieteni de vreme rea. În somn, visare, insomnie se retrage și Ioana Ursa, care face din acestea oboseală roditoare, apoi luciditate (până la disperare) și, în final, trudita materie a operei sale. (Alexandru Davidian)

Această primă expoziție personală a artistei conține serii de lucrări recente, realizate în perioada 2009-2011.

Ioana Ursa (n. 1984, București) activează ca pictoriță, desenatoare și ilustratoare de carte. Este doctorandă în cadrul UNAB și preparator universitar la Catedra de Grafică a aceleiași instituții. A participat în numeroase proiecte artistice în România și în străinătate, atât ca artistă independentă, cât și ca membră a Clubului Ilustratorilor.  Master (2009) și licență (2007) la secția de Grafică din cadrul UNAB.

www.ioanaursa.blogspot.com

Simona Vilău (n. 1983, Tîrgu-Jiu) activează ca artist și curator. Este doctorandă în cadrul UNAB și coordonatoare a spațiului LC Foundation – Centru de Artă Contemporană din 2011. A participat la implementarea și organizarea mai multor evenimente culturale, dintre care amintim Întâlniri cu desene/Fresh Drawings 2006-2011, Figure In, Figure Out. Prima ediție. (2011 – RO), Cum a fost posibil? Destinul evreilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (2010-2011 RO-IL), Mad Pets&Englishmen (2010 – RO), La Funk La Freak, Mitologie temporanee (2008 – IT), A Sangue Freddo (2007 IT) etc.

Alexandru Davidian (n. 1986, București) curator și eseist independent. Este caracterizat de o pasiune  constantă și pozitivă pentru artă și atelierele artiștilor români, cu care leagă prietenii și colaborări durabile și fructuoase. Se numără printre cei mai tineri colecționari de artă contemporană din România.

LC Foundation – Centru de Artă Contemporană este o nouă platformă culturală creată în urma unei inițiative private din anul 2010.

Obiectivele noastre, în cadrul programului de evenimente și expoziții de artă contemporană se bazează pe strategii de promovare și susținere a artiștilor tineri, locali și internaționali, prin evenimente de calitate, precum și facilitarea schimburilor culturale inter-instituționale și inter-disciplinare, organizarea de rezidenţe de creaţie, conferințe, dezbateri, mese rotunde, lansări de publicații şi alte evenimente culturale.

Program eveniment:

Luni, 18 aprilie 2011

ora 16:30 – Conferință de presă

ora 18:30 – Vernisaj

Program de vizitare: luni – duminică 13:00 – 19:00

(închis în perioada Sărbătorilor de Paște – 22-26 aprilie 2011)

www.lcfoundation.ro

[email protected]

Parteneri: Domeniile Ostrov, Trado Advertising

Parteneri media: Agentia de carte, Radio România Cultural, Senso TV Arte, Time Out București, Ginger Group, Modernism.ro, Veioza Arte.ro, Revista Artclue, Metropotam.ro, ArtBoom.ro, Revista TATAIA, Revista ARTA, The Temporary, Cronica de Vineri