„Război și Pace?”

Patru filme de  Goran Rebic

24 până în 28 martie

Noul Cinematograf al Regizorului Român, Sala Horia Bernea

Muzeul Ţăranului Român

Str. Intrarea Monetăriei nr. 3, Bucuresti

www.ncrr.ro

Goran Rebic s-a născut în 1968 la Vršac/Voivodina (fosta Iugoslavie) și a copilărit la Viena. A studiat la Academia de Film din Viena.  Primele filme le-a dedicat în întregime problematicii fostei Republici Iugoslavia. Goran Rebic s-a dedicat în filmele și documentarele sale ca nici un alt regizor dramei fostei Republici Iugoslavia într-o manieră acută și cinstită. Din acest motiv Forumul Cultural Austriac împreună cu Noul Cinematograf al Regizorului Român doresc să prezinte, în premieră în România, patru dintre cele mai importante lucrări ale regizorului. Cu acest prilej regizorul va fi invitat la București.

Joi, 24 martie:                         19.00               Donau – Dunaj, Duna, Dunav, Dunarea

Vineri, 25 martie                     19.00               Jugofilm

Sâmbătă, 26 martie                 18.00               The Punishment        20.00               Donau – Dunaj, Duna, Dunav, Dunarea

Duminică, 27 martie               18.00               La marginea lumii    20.00               The Punishment

Luni, 28 martie                        18.30               La marginea lumii       20.30               Jugofilm

La marginea lumii

Film documentar

A, 1992, 90 minute, versiune originală cu subtitrări în limbile germană și engleză

Regie & scenariu: Goran Rebic

Imagine: Jerzy Palacz

Montaj & sunet: Frank Soiron

Producţie: Lotus Film, Vienna

Acest documentar a fost filmat în 1991/1992 anul în care republicile și provinciile din Iugoslavia începeau să lupte pentru independența lor. La acel moment regizorul Goran Rebic născut în Voivodina/Serbia călătorea la Tiflis/Georgia pentru a-și face o imagine despre războiul civil. În acest fel războiul din Caucaz a devenit o imagine simetrică pentru războiul din fosta Iugoslavie. După încheierea lucrărilor la film, războiul în care s-a prăbușit Iugoslavia mai avea să dureze încă ani buni.

Jugofilm

Dramă

A, 1997, 35 mm, 88 minute, germană/ sârbă cu subtitrare în engleză

Regie: Goran Rebic

Imagine: Jerzy Palacz

Sunet: Bernhard Weirather, Andreas Kopriva

Montaj: Andreas Kopriva

Decoruri: Bertram Reiter

Costume: Elisabeth Pongracz

Muzică: Andi Haller And The Lonesome Andi Haller Band

Director de producție: Wernfried S. Natter

Producţie: Lotus Film

Distribuție: Eva Mattes, Merab Ninidze, Ljubisa Samardzic, Michi Jovanovic, Tamara Simunovic

Film realizat cu sprijin financiarul din partea Austrian Film Institute, ORF, Vienna Film Fund

Acest film, un manifest împotriva naționalismului, relatează povestea cutremurătoare a unei familii de muncitori stabilite de decenii în Viena, a cărei viață tihnită, tipic burgheză este prinsă în vâltoarea violenței și a suferinței odată cu destrămarea Iugoslaviei.

Povestit cu multă tandrețe din prisma tânărului Milan, filmul descrie vehemența cu care idila de familie a Tomicilor este distrusă, deoarece premoniția, viziunile neîmplinite despre eroi și lipsa cuvintelor determină această viață.

Visul unei vieți frumoase este distrus când Sascha, fiul mai mare se întoarce de la război și nu face față realității.

The Punishment

Film documentar

A 2000, 100 de minute, Sârbocroată/Engleză/Germană

Regie și scenariu: Goran Rebic

Imagine: Jerzy Palacz

Montaj: Martin Matusiak

Producători: Novotny & Novotny

Acest documentar trebuie privit ca o continuare a filmului „Jugofilm”. Sunt prezentate bombardarea orașului Belgrad de către NATO, frica și nesiguranța cărora a fost expusă atunci populația civilă. În acel moment imaginea Serbiei prezentată în mass media vestică era deja foarte distorsionată. În acest sens bombele aruncate asupra Belgradului urmau a fi percepute drept pedeapsă.

Donau – Dunaj, Duna, Dunav, Dunarea

Drama, A, 2003, 35 mm, 90 de minute, germană cu subtitrare în engleză

Regie: Goran Rebic

Scenariu : Goran Rebic, Heinrich Ambrosch

Distribuție: Otto Sander, Robert Stadlober, Annabelle Mandeng, Florin Piersic Jr., Svetozar Cvetkovic, Volodymyr Goryansky, Denisa Der, Sonja Savic, Tatiana Iekel, Cristi Iacob, Ioana Calota, Olimpia Olari și Ioana Flora

Producție: Lotus Film

Acest „roadmovie ” a cărui acțiune se petrece de-a lungul Dunării pe un șlep, surprinde un grup de persoane naufragiate în viață, de proveniență foarte diferită. Unii dintre ei trăiesc de mai mulți ani pe apă și se tem să revină la viața de pe uscat. Pe alții soarta i-a împins pe barcă doar pentru această călătorie. Franz, căpitanul, își cârmuiește pentru ultima dată barca către Marea Neagră și Ucraina, unde aceasta urmează a fi dezmembrată. Bruno, în vârstă de 18 ani, aduce sicriul mamei sale la bord, pe care urmează să îl încredințeze apelor Dunării la Porțile Fier. Românul Mircea este scos din ape în timp ce încearcă să ajungă înot la granița cu Austria. „Donau – Dunaj, Duna, Dunav, Dunarea” a avut premiera la festivalul de film de la San Sebastian și a fost distins cu premiul publicului la Festivalul Internațional de Film Mannheim.