PERFORMING HISTORY cu Ion Grigorescu si Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova

Ministerul Culturii si Patrimoniului National organizeaza miercuri 12 ianuarie 2011, începind cu ora 15, la sediul M.C.P.N, Sala Multimedia, o conferinta de presa cu prezentarea publica a participarii Romaniei la Bienala de Arta de la Venetia din acest an, care se va desfasura în perioada 4 iunie – 27 noiembrie 2011.

La conferinta vor participa Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Domnul Kelemen Hunor, comisarul si vicecomisarul participarii Romaniei la Bienala, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si Institutului Cultural Roman, precum si reprezentanti ai echipelor celor doua proiecte care vor reprezenta Romania la Venetia în acest an.

Ca urmare a Concursului National  pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta Romania la cea de-a 54-a editie a Bienalei de Arta de la Venetia, organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe si Institutul Cultural Roman, Romania va prezenta proiectul Performing History, Ion Grigorescu impreuna cu Anetta Mona Chisa si Lucia Tkacova, care va fi expus la Venetia în Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale, precum si proiectul Romanian Cultural Resolution, care va fi expus in Noua Galerie a Institutului de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

Proiectul PERFORMING HISTORY, initiat de curatorii Maria Rus Bojan şi Ami Barak, vizeaza o prezentare inedita a operei artistice a legendarului artist roman Ion Grigorescu, ce include atat lucrari istorice cit si lucrari noi, in relatie cu o serie de noi proiecte ale cuplului de artiste Anetta Mona Chisa si Lucia Tkacova. Sub coordonarea scriitorului Bogdan Ghiu si in colaborare cu editorul Timotei Nadasan, PERFORMING HISTORY va beneficia de o vizibilitate editoriala de exceptie, catalogul proiectului luind forma unui supliment special al numarului 38 al revistei IDEA  arta+societate.

Apartinind unor generatii diferite, Ion Grigorescu si cuplul Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova au fost invitati sa interactioneze in jurul ideii de arta ca performare alternativa, libera si intransigenta a istoriei, sa reflecteze asupra conditiilor istorice trecute de marginalitate si dominatie politica, specifice acestei arii rasaritene europene si sa dea seama despre situatia prezenta de regasire de sine a Estului Europei. Împreuna, cei trei artisti vor propune un dialog transgenerational al modalitatilor, întotdeauna problematice, de libertate artistica, conceputa ca pivot si ferment al libertatilor democratice în general. Prin „performarea” ei reprezentativa, istoria Estului îşi formuleaza, astfel, mesajul în termenii universali ai artelor vizuale contemporane.

Ion Grigorescu, nascut în 1945, este recuperat tot mai mult de catre constiinta occidentala ca un adevarat clasic al asumării libertatii de expresie artistica în conditiile de nelibertate impuse de catre regimurilor politice postbelice din Europa de Est. Aflat la virsta deplinei maturitati artistice, si bucurindu-se de o apreciere crescinda in cadrul scenei artistice internationale, Ion Grigorescu este artistul reper: criticul fin al unei societati aflate in plin proces de reasezare şi martor tacut al intilnirii dintre istorii, asumind tensiunile dintre traditie si avangarda, dintre Orient si Occident.

Cuplul format din tinerele artiste Anetta Mona Chişa & Lucia Tkacova este considerat, la ora actuala, unul dintre cele mai reprezentative si mai creative ca viziune şi practici artistice, fiind nelipsit de la cele mai importante manifestari artistice europene. Anetta Mona Chişă si Lucia Tkacova lucreaza impreuna din 2000, proiectele lor fiind incercari de universalizare a  unei stari constante de introspectie, de curiozitate in explorarea lumii in care traiesc si de constientizare permanenta a relatiilor complexe dintre individ si colectivitate in societatea contemporana.

Maria Rus Bojan este curator şi critic de arta, în prezent directorul programului curatorial international al „Art Rotterdam”. Membra a Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta (AICA) si a Asociatiei Internationale a Curatorilor Profesionişti (IKT), a fost muzeograf la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca si director al Centrului Cultural Sindan. Din 2004 traieste si lucrează la Amsterdam. In 2007 a infiintat Project Foundation, o platforma ce stimuleaza curatoriatul independent si noile formate de expozitii. A curatoriat nenumarate expozitii si programe internaţionale prezentind, pe linga mari nume ale scenei artistice contemporane internationale, si multi artisti romani.

Ami Barak este curator si critic de arta, în prezent profesor asociat al Universităţii Paris I Sorbona. A fost seful departamentului de arte vizuale al oraşului Paris, presedinte al Asociatiei Internationale a Curatorilor Profesionişti (IKT) şi directorul Fondului Regional de Arta Contemporana Languedoc-Roussillon, redactor la Art Press si colaborator al altor importante reviste de arta ca Beaux Arts, Flash Art, Documents etc. Activitatea sa curatoriala cuprinde expozitii de referintă, ultimul proiect de amploare fiind „Art for the World, City of Forking Paths”, proiectul de sculptura în spatiu public din cadrul World Expo Shanghai 2010.

Bogdan Ghiu este scriitor si traducator, poet, teoretician cultural si analist al fenomenului mediatic, arhitectonic si artistic contemporan, redactor la revista Idea artă+societate si colaborator permanent al revistei Arhitext si la Radio Romania Cultural. Între 2005 şi 2010 a făcut parte din consiliul de administratie al Radiodifuziunii Române. Cele mai recente carti publicate: Telepitecapitalism. Evul Media 2005-2009 (eseu, 2009), Eu(l) Artistul. Viata după supravietuire (cod de bare pentru viitorul monstruos al artei) (eseu, 2008), (Poemul din carton) Urme de distrugere pe Marte (poezie, 2006). A tradus peste 50 de lucrari din filosofia franceza contemporana.

Timotei Nadasan este fondatorul si redactorul sef al revistei IDEA artă+societate (www.ideamagazine.ro). Ajunsă la 35 de numere, revista IDEA artă+societate este recunoscută deja în lumea artei contemporane ca o referinta unica pentru spatiul est si sud-est european. Revista se angajeaza permanent in dezbateri internationale, realizind conexiuni problematizante intre local, regional, international şi global.

Pentru informatii si detalii despre proiect va rugam sa contactati organizatorii la urmatoarea adresa de e-mail: [email protected]