Duminica seara s-a incheiat la Piatra Neamt o noua editie a festivalului Filmul de Piatra, desfasurat intre 6 si 9 ianuarie la Piatra Neamt si consacrat scurtmetrajelor din Romania si Republica Moldova.
Pelicula “Balonul”, regizata de cineastul din Republica Moldova, Sergiu Ciorescu, a castigat premiul pentru cel mai bun film de fictiune. “Balonul” spune povestea unei tinere de 17 ani care, dupa ce parintii au plecat in strainatate, e pusa in situatia de a-si ingriji bunicul bolnav. Juriul a apreciat pelicula pentru ca “abordeaza o problema sociala serioasa” si a numit “Balonul”,  “un film matur si emotionant, marcat de un puternic realism”.

Dintre documentarele din competitie a fost premiat “Hot de biciclete in Bucuresti”, de Vlad Ursulean. Protagonistul filmului reuseste sa fure de mai multe ori aceeasi bicicleta, in plina zi, in mai multe locuri foarte aglomerate din capitala. In motivatia juriului se afirma ca filmul e “un studiu despre pasivitatea si despre alienarea din marile orase, redat intr-un mod accesibil si amuzant”.

Roxana Bentu a castigat la categoria animatie, cu “Growing”, un film despre evolutia individului in societatea de consum. Cel mai bun film experimental din concurs a fost considerat “You can’t hide love from gipsies”, regizat de Maria Trifu, iar premiul pentru videoclip i-a revenit lui Dragos Bardac, pentru “Life Buoy”, un cântec al trupei The Pixels.

Premiul publicului s-a impartit intre Victor Dragomir (”Strung Love”) si Bogdan Dragoi si Doru Dragoi (”Ochiul Papusii”).

sursa & mai multe: alternativ.ro