Institutul de Memorie Culturală CIMEC şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită miercuri, 12 ianuarie 2011, la ora 17:00, la Sala Foaier, la vernisajul expoziţiei de fotografie Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia.

Tematica expoziţiei a fost determinată de faptul că pictură murală exterioară a bisericilor din Oltenia (sec. XVIII-XIX) reprezintă un fenomen artistic unic în arta postbizantină târzie, numărul redus de astfel de locaşuri de cult conservate transformându-le în adevărate repere arhitectonico–iconografice. Expoziţia conţine totodată o serie de repere culturale şi aspecte din viaţa cotidiană din Oltenia.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 30 ianuarie, de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00.

Mai multe detalii pe http://terni.cimec.ro/

Realizarea acestor fotografii a fost posibilă graţie unui program cultural finanţat de Institutului Cultural Român, prin programul Cantemir.

Persoane de contact:

Muzeului Naţional al Ţăranului Român

Iuliana Bălan

Relaţii Publice

021 317 96 60

[email protected]

Institutul de Memorie Culturală – CIMEC

www.cimec.ro

Aurelia Duțu

Analist istoric

021 317 90 72

[email protected]

Materialele prezentate în cadrul acestei expoziţii au fost realizate graţie finanţării programului Cantemir de către Institutul Cultural Român şi au fost prezentate într-o expoziţie multimedia la Terni-Italia.

Programul cultural „Repere ale spiritualităţii ortodoxe. Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia (sec. XVIII–XIX)” s-a desfăşurat în cursul anului 2010, fiind produsul unui parteneriat între Institutul de Memorie Culturală CIMEC din Bucureşti, Asociaţia culturală românească „Floare Albastră” din Terni şi Primăria Terni. Programul cultural a prilejuit prezentarea unor ample informaţii privind Oltenia şi specificul picturilor murale exterioare ale bisericilor din această regiune istorică (detalii pot fi găsite la adresa web: http://terni.cimec.ro). A fost ales oraşul Terni ca gazdă a expoziţiei şi datorită numărului consistent de români stabiliţi aici, peste 3 % din populaţie urbană locală.

În timpul promovării proiectului, atât în Italia, cât şi în România s-a constatat un interes deosebit pentru expoziţie, de aceea, în anul 2011 va fi itinerată. Pentru început expoziţia va fi găzduită în perioada 12 – 30 ianuarie de Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. Expoziţia va ajunge în Oltenia la Muzeul Judeţean Vâlcea între 15 aprilie -15 mai şi Muzeul Judeţean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu între 17 martie – 12 aprilie. La Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu expoziţia noastră va fi însoţită de prezentarea unor bunuri culturale ce ilustrează istoria locală şi obiecte de cult.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate bisericile reprezentative cu pictură murală exterioară (monumente istorice, din secolele XVIII-XIX), situate în zona subcarpatică a Olteniei. Numărul redus de astfel de locaşuri de cult, care au şi o stare bună de conservare, le transformă în adevărate repere arhitectural–iconografice. O particularitate faţă de pictura murală exterioară mult mai cunoscută, din Moldova secolelor XV–XVII, este îmbinarea elementului religios cu reprezentări laice, cu semnificaţii morale, redate într-un mod accesibil.

Expoziţia prezintă totodată, prin intermediul imaginilor, o serie de repere culturale şi aspecte din viaţa cotidiană din Oltenia.

Aurelia Duţu