Galeria MORA & IRINA ABAZA

va invita

la vernisajul expozitiei de pictura

7:19

vineri, 26 noiembrie, ora 18:00

Bucuresti, Str. Grigore Mora nr.39, la mansarda

26 noiembrie – 15 decembrie 2010

programare la 021 316 55 41 / 0724 015 905

7:19 este o poetica a asteptarii, o explorare vizuala a unui univers tensionat, populat de personaje atemporale, aflate intr-un spatiu inchis.

Fereastra ce delimiteaza acest spatiu captiv are valente multiple: ea poate reprezenta o legatura cu exteriorul, o posibila cale de evadare sau doar o sursa de lumina de care personajele se feresc.

Contrastul dintre cele doua lumi – cea a spatiului exterior (strain) si a celui interior (domestic si claustrofobic in acelasi timp) – este un simptom al dramei interioare a personajelor.

Asteptarea devine o staza, o discontinuitate, o evadare din real, o existenta intre doua lumi.

Personajele sunt surprinse intr-un mod voyeurist, expuse intr-o corporalitate vulnerabila, mute, inchise in propria drama. Privitorul ajunge astfel sa fie la randul sau un voyeur, un martor impotent al unei asteptari sterile, al carei mister il cuprinde, devenind chiar personajul pe care il priveste.” – Irina Abaza

Irina Abaza (n. 1977) a absolvit Universitatea de Arte „N. Grigorescu” din Bucuresti in 2002 si este in prezent presedinte al Asociatiei din Pod si coordonatoare a programului de arta publica I love Bucharest. Pe langa interventiile artistice in spatiul public, Irina Abaza se concentreaza in lucrarile sale de pictura pe surprinderea emotiilor si trairilor profund umane. Pictura ei nu este o reproducere in sensul mestesugului dus la paroxism, care uneori tocmai de aceea pierde misterul subiectului, ci este preocupata de surprinderea si redarea mesajului poetic al cadrului ales. Drama, misterul, trairea personala, intimitatea, poezia starilor in ipostazele descrise reprezinta scopul picturii Irinei Abaza.

7:19 este ultimul titlu din seria proiectelor expozitionale pe care Galeria MORA vi le prezinta pe parcursul acestui an. Au fost proiecte de pictura, sculptura, instalatie, ceramica, fotografie si video, create de artisti romani si internationali. Proiectele au fost selectate in urma Apelului lansat de Fundatia MORA in cursul anului 2009.

Programul expozitional MORA 2010 face parte din seria de programe dezvoltate in vederea sprijinirii artei si artistilor romani, prin asigurarea si acordarea de oportunitati, prin oferirea unui cadru de expunere si prin mijlocirea unui dialog intre expresii si practici artistice diferite, ca parte a scenei nationale si internationale.